Jongeren beginnen steeds vaker een eigen onderneming. Met name in de provincie Flevoland schieten de zeer jonge ondernemers als paddenstoelen uit de grond. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK). Jonge ondernemers richten zich voornamelijk op webwinkels.

Het beginnen van een eigen onderneming is nog nooit zo populair geweest als dit jaar. In de eerste negen maanden werden al 161.076 bedrijven opgestart, 11 procent meer dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Met name onder jongeren is het in trek om een eigen bedrijf te beginnen. In de leeftijdscategorie tot en met 19 jaar groeide het aantal startende ondernemers met 65 procent. In de categorie 20 tot en met 24 jaar was de stijging 28 procent.

Gemiddeld zijn er 31 zeer jonge starters (tot en met 18 jaar) per 10.000 Nederlandse ondernemers. In Flevoland ligt dit aantal een stuk hoger: 47 per 10.000 ondernemers. In Limburg zijn er een stuk minder jonge ondernemers. Daar zijn dit jaar gemiddeld 22 op de 10.000 ondernemers jonger dan 19 jaar.

"In het onderwijs is er meer aandacht dan ooit voor ondernemerschap", verklaart ondernemersadviseur Gerdine Annaars van KvK de toename. "Jongeren krijgen het ook vaker van huis uit mee."

Startende ondernemer steeds jonger

Het aantal ondernemers jonger dan 24 jaar bedroeg aan het einde van het derde kwartaal 88.045. Vijf jaar geleden waren dat er bijna 30.000 minder. De gemiddelde leeftijd van een startende ondernemer zakte ook. In 2017 was dat nog 37 jaar, dit jaar is dat 35 jaar.

Webwinkels zijn de meest gestarte ondernemingen door jongeren. Een op de twintig starters onder de 24 jaar begint een webwinkel op het gebied van mode, waarmee dat de populairste sector is. Ook op plaats 2 en 3 staan webwinkels genoteerd.

Lees ook: