Jonge vakkenvullers lopen een verhoogd risico om vlak voor hun verjaardag ontslagen te worden. Maar dat risico is wel kleiner dan vaak wordt gedacht, zo blijkt uit recent onderzoek.

Het minimumjeugdloon in Nederland is leeftijdsafhankelijk. Tot je 23ste verjaardag verdien je elk jaar meer. Vakbonden roepen al jaren dat dit leidt tot leeftijdsdiscriminatie: bedrijven zouden ‘oudere’ jonge werknemers stelselmatig vervangen door jonger, goedkoper personeel.

Er is nu voor het eerst systematisch onderzocht of die bewering klopt. Jan Kabátek, econoom bij Tilburg University en de University of Melbourne, analyseerde de administratieve gegevens van alle werkende jongeren in Nederland.

Wat blijkt? Vlak voor de verjaardag van een jongere is de kans inderdaad groter dat een dienstverband wordt beëindigd dan erna. Maar die kans is wel opvallend klein: gemiddeld 1 op de 100 jongeren verliest zijn baan vanwege zijn leeftijd.

Leeftijdseffect grootst bij supermarkten

De onderzoeker signaleerde wel grote verschillen tussen sectoren, leeftijdsgroepen en de mate van werkervaring. In supermarkten is het leeftijdseffect het grootst. Dat is wel de belangrijkste werkgever voor jongeren: van alle jonge werknemers in ons land werkt 14 procent in deze sector.

De meeste jongeren hoeven dus niet voor hun ontslag te vrezen als hun verjaardag in zicht komt. Een mogelijke verklaring hiervoor is volgens Kabátek dat werknemers in de tussentijd meer werkervaring hebben opgedaan, waardoor ze waardevoller zijn geworden.

Uitgedrukt ten opzichte van het loon voor volwassenen behoort het minimumjeugdloon in Nederland relatief tot de laagste van de wereld. Een vijftienjarige incasseert ongeveer 30 procent van het salaris van een volwassene. Niet verwonderlijk dat vorig jaar een vakkenvuller tijdens de aandeelhoudersvergadering van Ahold om meer loon vroeg.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl