In het eerste kwartaal van 2020 daalde de omzet van HEMA met bijna een kwart, tot een kleine 225 miljoen euro.

De daling kwam mede doordat winkels buiten Nederland moesten sluiten vanwege coronamaatregelen.

Tegelijkertijd kon HEMA profiteren van een sterke toename in de online verkopen.

De coronacrisis drukt zwaar op het eerste kwartaal van HEMA. Het bedrijf zag de netto-omzet met bijna een kwart dalen, tot afgerond 225 miljoen euro. De operationele winst ging met 63 procent omlaag tot 18 miljoen euro.

Deze omzetdaling van bijna 25 procent werd mede veroorzaakt door de tijdelijke sluiting van alle HEMA-winkels buiten Nederland als gevolg van de coronamaatregelen.

In mei heeft de omzet zich weer sterk hersteld. Bovendien steeg de omzet in juni boven het niveau van vorig jaar. “We zijn verder blij dat onze verkopen weer op een gezond niveau zijn gekomen”, zegt HEMA-topman Tjeerd Jegen. “De coronacrisis heeft een grote impact gehad op onze financiële resultaten in ons eerste kwartaal.”

HEMA ziet sterke toename in online winkelen

De Nederlandse winkels, die ongeveer 70 procent van de totale groepsomzet vertegenwoordigen, zijn gedurende de gehele periode na de uitbraak van het coronavirus opengebleven. Tegelijkertijd kon HEMA profiteren van een sterke onlinevraag.

Lees ook op Business Insider

Om aan de extra online vraag te voldoen, verdubbelde HEMA de capaciteit van zijn distributiecentrum en richtte twintig grote winkels in als extra verzendlocatie. Hierdoor is de onlineverkoop in het eerste kwartaal meer dan verdubbeld. HEMA presteerde daardoor naar eigen zeggen beter dan vergelijkbare ketens.

Eerder vorige maand werd bekend dat een groep schuldeisers het faillissement van de moederonderneming van winkelketen HEMA heeft aangevraagd vanwege een juridische strijd.

HEMA kwam in handen van schuldeisers in ruil voor het verlagen van hun schuld. Daardoor verloor miljardair Marcel Boekhoorn de zeggenschap bij de warenhuisketen. HEMA meldde dat de faillissementsaanvraag geen gevolgen heeft voor de normale bedrijfsvoering.

Lees over HEMA ook: