De strijd om het eigendom van HEMA is nog niet gestreden.

Een groep schuldeisers sloot afgelopen week een deal met de directie om controle te krijgen over de aandelen HEMA. Andere schuldeisers dreigen hierbij hun inleg volledig te verliezen.

Een juridische strijd tussen verschillende schuldeisers van HEMA dreigt.

Ook ondernemer Marcel Boekhoorn kan nog terugkeren op het toneel bij HEMA.

De strijd om HEMA lijkt nog niet gestreden. Afgelopen week greep een deel van de schuldeisers van de warenhuisketen de macht over het bedrijf. Maar er zijn nog veel losse eindjes.

HEMA-eigenaar Marcel Boekhoorn werd afgelopen week op een zijspoor gezet, nadat onderhandelingen met schuldeisers over verlaging van de zware schuldenlast mislukten. De directie van HEMA sloot een akkoord met een deel van de schuldeisers in ruil voor een forse verlichting van de schuldenlast.

Lees ook: Wat gebeurt er nu met HEMA? Angelsaksische aasgieren, Blokker… of toch weer Boekhoorn

Er zijn in de strijd om de controle over HEMA diverse groepen schuldeisers actief met verschillende belangen, zo meldt Het Financieele Dagblad dinsdag.

Een groep schuldeisers die voor 600 miljoen euro leningen heeft verstrekt aan HEMA heeft sinds een week de controle opgeëist over de aandelen de winkelketen. Bij deze groep zitten partijen als investeringsmaatschappij Carlyle en zakenbank Credit Suisse.

De zogenoemde Ad Hoc Group heeft volgens het FD de helft van hun deel van de schuld (dus 300 miljoen euro) afgeschreven in ruil voor de aandelen HEMA.

Daarnaast is er een groep schuldeisers die voor 150 miljoen euro aan leningen heeft verstrekt, maar dit zijn zogenoemde achtergestelde leningen. Dat wil zeggen dat ze achter andere schuldeisers staan bij claims op de bezittingen van HEMA als de warenhuisketen financieel in gebreke blijft. Deze groep heeft dus geen pandrecht op de aandelen van HEMA.

Hetzelfde geldt voor een derde groep schuldeisers die 54 miljoen euro aan HEMA heeft geleend via een speciaal soort obligaties, waarbij de rente wordt opgeteld bij de hoofdsom.

Juridisch gevecht tussen schuldeisers van HEMA

Volgens het FD dreigt er onenigheid tussen de schuldeisers van de Ad Hoc Group, die een claim hebben op de aandelen HEMA, en de andere schuldeisers. De overige schuldseisers dreigen vrijwel hun volledige inleg kwijt te raken. Volgens het FD willen zij een hogere afkoopsom bedingen of eventueel ook aandelen in de winkelketen.

Volgens documenten die het FD heeft ingezien hebben de overige schuldeisers afgelopen week faillissement aangevraagd van het moederbedrijf van HEMA. Een woordvoerder van HEMA stelt echter dat dit geen gevolgen heeft voor de deal die de directie heeft gesloten met de Ad Hoc Group.

De vraag is of dit alles uitmondt in een gevecht tussen de diverse schuldeisers voor de rechter. Daarnaast kan ook ex-eigenaar Marcel Boekhoorn mogelijk terugkeren op het toneel.

Afgelopen week bleek dat Boekhoorn een fiscale constructie heeft opgezet, waardoor zijn medewerking mogelijk nodig is als de nieuwe eigenaren van HEMA een belastingclaim van bij elkaar 130 miljoen euro willen vermijden.

LEES OOK: Marcel Boekhoorn heeft mogelijk een ‘nucleaire bom’ van €130 miljoen om de nieuwe eigenaren van HEMA klem te zetten