• Het Outbreak Management Team adviseert horeca, niet-essentiële winkels en culturele instellingen vanaf 17.00 uur dicht te doen.
  • Wel vindt het OMT dat al het onderwijs open moet worden gehouden, van basisscholen tot universiteiten.
  • Vrijdag zullen premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge bekend maken welke nieuwe maatregelen er daadwerkelijk genomen worden.
  • Lees ook: Nederlanders minder happig om op vakantie te gaan: toerismesector voelt nieuwe coronagolf

De horeca, niet-essentiële winkels en culturele instellingen zoals theaters, bioscopen en concertzalen zouden van 17.00 uur tot 05.00 uur dicht moeten gaan. Dat adviseert het Outbreak Management Team aan het kabinet. Dat bevestigen ingewijden, na berichtgeving van onder meer de NOS, De Telegraaf en het AD.

Ook contactberoepen zoals kappers zouden al voor het invallen van de avond de deuren moeten sluiten, vinden de adviseurs van het kabinet. De betrokken ministers overleggen donderdag op het Catshuis over de coronacrisis. Strengere maatregelen lijken onvermijdelijk, nu de afgelopen weken record na record wordt gebroken met de besmettingscijfers en de bezetting in de ziekenhuizen.

Op het Catshuis worden vaak al de grote lijnen uitgezet voor de te nemen stappen. Vrijdag worden er knopen doorgehakt in de ministerraad, om 19.00 uur volgt dan weer een persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge.

Onderwijs open houden

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet om wel het onderwijs open te houden, van basisschool tot universiteit. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de NOS.

Hoewel er veel besmettingen zijn vindt het OMT dat er alles aan gedaan moet worden de scholen open te houden. De aandacht van het kabinet zou dan eerst uit moeten gaan naar andere sectoren. Het kabinet had het OMT om spoedadvies gevraagd omdat het aantal ziekenhuisopnamen blijft stijgen. Of het kabinet het advies zal opvolgen is dan ook nog niet duidelijk.

Intussen loopt het aantal besmettingen verder op. De Nederlandse provincie Limburg is zelfs de grootste coronabrandhaard van West-Europa.

In de provincie zijn in de afgelopen twee weken 22.482 inwoners positief getest. Dat komt neer op 2012 gevallen op elke 100.000 inwoners, oftewel één op elke vijftig Limburgers. Ook voor Nederland is dat een record, sinds het begin van de epidemie had een provincie nog nooit zo veel positieve tests.

KHN: eerdere sluiting nekslag voor horeca

Als het kabinet besluit dat de horeca om 17.00 uur moet gaan sluiten, zou dat een "nekslag" zijn voor restaurants en cafés. Dat zegt voorzitter Maarten Hinloopen van de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in Den Haag.

Hinloopen zegt een onderbouwing van een eventuele vervroegde sluiting te missen, want volgens hem zijn er geen bewijzen dat de horeca een grote besmettingshaard is. "Het blijft dan ook een raar verhaal om steeds naar de horeca te kijken." Hij maakt zich zorgen over het draagvlak bij horecaondernemers voor een vervroegde sluiting en zegt dat de horeca juist al heel veel doet om coronabesmettingen tegen te gaan.

Als het kabinet inderdaad besluit tot nog eerdere sluiting van de horeca moet de sector volgens Hinloopen extra steun krijgen. De huidige steunmaatregelen van de overheid voor de horeca zijn volgens hem onvoldoende. Een sluiting om 20.00 uur was volgens Hinloopen al heel slecht voor veel ondernemers.

De landelijke afdeling van KHN laat weten de feiten af te willen wachten in de coronapersconferentie van vrijdagavond en niet te willen speculeren over een eventuele uitkomst. Een woordvoerster van KHN zegt dat het op dit moment nog alle kanten op gaat, als wordt gekeken naar de berichten in de media.

Winkels zullen meewerken aan eerdere sluiting

Als het kabinet beslut dat niet-essentiële winkels om 17.00 uur moeten sluiten, zullen winkeliers daaraan meewerken. Dat zegt directeur Eus Peters van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND), een brancheorganisatie waarbij veel winkels zijn aangesloten. Het Outbreak Management Team (OMT) zou het demissionair kabinet adviseren om niet-essentiële winkels eerder te laten sluiten. Nu mogen die nog tot 18.00 uur openblijven.

Volgens Peters zal dan aan het winkelend publiek worden gevraagd de sector te helpen door meer doordeweeks en in de ochtend te komen, om zo bijvoorbeeld drukte op een zaterdagmiddag te verminderen. Ook kunnen volgens hem gemeenten winkeliers helpen door de zondag vrij te geven voor winkels om open te zijn.

INretail, een andere winkeliersorganisatie, vindt het lastig om te reageren op de adviezen van het OMT. Een woordvoerder geeft aan dat winkeliers het belangrijk vinden dat de pandemie wordt bestreden. Maar het zou uiteindelijk gaan om de coronamaatregelen waar het kabinet mee komt. De zegsman weet dat veel winkeliers bang zijn voor ingrijpendere maatregelen. Voor hen zou een vervroegde sluiting om 17.00 uur waarschijnlijk dus meevallen. Maar aan de andere kant heeft elke extra beperking die wordt ingevoerd volgens INretail naar verwachting impact op de sector.

LEES OOK: VVD, D66, CDA en ChristenUnie willen loonsteun terug als de coronamaatregelen langer duren

[activecampaign form=42 css=1]