De omikronvariant van het coronavirus was al een week eerder in Nederland dan tot nog toe bekend was. In testmonsters die op 19 en 23 november bij de GGD zijn afgenomen heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de variant, die als zorgwekkend wordt beschouwd, aangetroffen.

De testmonsters zijn afkomstig van het laboratorium Saltro. “Daardoor ontstond het vermoeden dat het om de omikronvariant ging”, aldus het RIVM.

Nader onderzoek naar het erfelijk materiaal van het virus bevestigde dit vermoeden.

Bron- en contactonderzoek

Het RIVM heeft de GGD’en waar de positieve testen zijn afgenomen geïnformeerd. Zij informeren de mensen om wie het gaat en doen bron- en contactonderzoek.

Volgens het RIVM is nog niet duidelijk of deze twee mensen recent het zuiden van Afrika hebben bezocht, zoals de eerste veertien mensen bij wie de omikronvariant werd aangetroffen nadat ze vrijdag terugkwamen in Nederland.

Lees ook: Nieuwe coronavariant uit Zuid-Afrika krijgt de naam omikron – dit weten we tot nu toe

Met verschillende onderzoeken houdt het RIVM de verspreiding van de nieuwe variant in de gaten. Die is mogelijk besmettelijker dan de Delta-variant, die dit jaar dominant was.

Zowel nieuwe positieve testen van mensen die in zuidelijk Afrika zijn geweest, als testen van enige tijd geleden, worden nader onderzocht op de nieuwe variant.

Het RIVM verwacht volgende week dinsdag een update te geven over de situatie rond omikron.

LEES OOK: Coronazelftesten zijn op veel plekken uitverkocht, terwijl het kabinet iedereen oproept zich te testen voordat je ergens op bezoek gaat