Het is onwaarschijnlijk dat de huidige coronavaccins even effectief zullen zijn tegen de nieuwe omikronvariant. Dat zegt de topman van biotechbedrijf en vaccinmaker Moderna, Stéphane Bancel, tegen de Britse zakenkrant Financial Times.

Volgens hem kan het maanden duren voordat producenten genoeg coronavaccins kunnen maken die wel optimaal werken tegen de nieuwe variant.

De omikronvariant van het coronavirus werd vorige week ontdekt in Zuid-Afrika. Sindsdien duikt die in steeds meer landen op.

In de Europese Unie zijn tot nu toe 35 mensen positief getest op de omikronvariant. Zij zijn allemaal onlangs in Afrika geweest. De virusversie is behalve in Nederland ook vastgesteld in België, Duitsland, Italië, Portugal, Oostenrijk, Tsjechië, Denemarken, Spanje en Zweden.

Ook Japan is inmiddels niet meer omikronvrij. Daar had de regering juist strenge maatregelen genomen om de variant buiten de deur te houden.

Vaccins minder effectief

Of de omikronvariant er ook voor zorgt dat mensen ernstiger ziek worden van het coronavirus is nog niet bekend, aldus het RIVM.

Bancel zegt dat het onmogelijk is dat de huidige coronavaccins net zo goed werken tegen de omikronvariant als tegen de deltavariant. Dat zou er toe kunnen leiden dat er meer mensen ziek worden na een besmetting of zelfs in het ziekenhuis terechtkomen.

Eerder maakte het Amerikaanse Moderna al bekend een boostervaccin voor de omikronvariant te ontwikkelen. Het bedrijf zegt binnen zestig tot negentig dagen een vaccin klaar te kunnen hebben voor klinische studies. Ook Pfizer/BioNTech heeft aangegeven de omikronvariant te onderzoeken.

Bron: ANP Infographics
Bron: ANP Infographics

Impact op de economie

Ondertussen is de economische impact van de nieuwe coronavariant nu nog heel lastig in te schatten, zeggen deskundigen. Maar het is vooral belangrijk welke gevolgen de omikronvariant voor het vertrouwen van consumenten en bedrijven zal hebben.

Als zij onzekerder worden over de gezondheidseffecten van de omikronvariant kunnen ze besluiten hun uitgaven en investeringen te verminderen, wat schadelijk kan zijn voor de economie, aldus economen van de drie grootste banken van Nederland.

Volgens Hugo Erken van Rabobank is het vertrouwen van mensen een belangrijke factor in de economie. "We weten nog niet wat de effecten van de nieuwe variant zijn. Als de nieuwe variant heftigere effecten heeft op de volksgezondheid kan dit een negatieve impact hebben op het consumentenvertrouwen en de investeringsbereidheid van ondernemers. Dan sluipt de angst erin en houden mensen uit voorzorg de hand op de knip."

Bert Colijn van ING zegt dat er vooral nog heel weinig bekend is over de nieuwe variant die ontstond in zuidelijk Afrika en in steeds meer landen opduikt. "We hadden het gevoel dat we steeds beter leerden leven met het virus. We weten de economie steeds beter in te richten. De nieuwe variant kan dus onzekerheid brengen. Mensen denken: dat klinkt eng en worden voorzichtiger met bestedingen."

Moedeloosheid bij ondernemers

ABN AMRO-econoom Philip Bokeloh stelt eveneens dat het nog erg prematuur is om echt iets te kunnen zeggen over de nieuwe variant, maar dat het vertrouwenseffect belangrijk is.

Ook wijst hij op het gevoel van moedeloosheid bij ondernemers over de aanhoudende pandemie en welke impact dat heeft op de toekomstplannen en investeringen. "Voor hen wordt het steeds lastiger om het uit te blijven zingen als de crisis voortduurt", aldus Bokeloh.

Hij kijkt daarnaast naar eventuele verdere verstoringen in de wereldwijde leveringsketen door de omikronvariant.

De economen zeggen wel dat de economie na elke lockdown weer sterk herstel heeft laten zien. "De impact van een nieuwe lockdown op de economie wordt steeds beperkter omdat de economie zich steeds beter aanpast, bijvoorbeeld omdat mensen steeds meer gewend raken aan thuiswerken, meer wordt gedaan via internet en bedrijven hun organisaties aanpassen", zegt Erken.

Bovendien zijn de steunmaatregelen van de overheid voor het bedrijfsleven tegen de crisis erg effectief gebleken. Volgens Colijn biedt dat vertrouwen dat ook met een nieuwe coronagolf en lockdownmaatregelen door de omikronvariant de impact op de middellange termijn op de economie uiteindelijk beperkt zal blijven.

LEES OOK: Van communicatiecrisis naar crisiscommunicatie: Mark Rutte en Hugo de Jonge moeten snel schakelen, anders wordt het een extra lange Covid-winter