In een persoonlijk georiënteerd interview met Wilfried de Jong, vertelt koning Willem-Alexander over zijn liefde voor kunst, welke boeken hij voor zichzelf selecteert én over MH17.

50 is het nieuwe 30 – zo vindt koning Willem-Alexander. Dat was ooit ‘gekscherend bedoeld’, maar op de vraag van Wilfried de Jong of de leeftijd voor hem ‘een bepaalde grens’ is, antwoordt hij: “Zolang je nog geïnteresseerd bent in de medemens, de generaties onder je en boven je, dat je nog wilt leren – dan ben je niet oud.” De koning benadrukt ook dat hoewel hij zich misschien geen 50 voelt, dat toch ook genoeg een mijlpaal is om eens een interview te wijden aan de man die die leeftijd bereikt ‘en niet dat ik vier jaar koning ben’.

Wat volgt is een gevarieerd gesprek over een ontmoeting met Mandela (“Ondanks dat ik niet de goede kleding had, dacht ik toch: ik ga niet níet op hem afstappen.”), zijn ochtendritueel (“Ik begin al vroeg met de kranten op de tablet in bed, daar komen ook de knipsels binnen.”) en de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraïne.

Rauwe pijn

Die gebeurtenissen liggen voor hem nog ‘heel vers’ op het netvlies. De vliegramp was de eerste grote nationale tragedie tijdens zijn regeertijd.

De koning is met name de ‘rauwe pijn van de nabestaanden’ niet vergeten. Die kwamen enkele dagen na het neerhalen van het toestel bijeen in Nieuwegein. “Je kunt ze een schouder bieden”, zei Willem-Alexander over de troostende rol die van hem werd verwacht. De vliegramp kwam bijna een jaar na het overlijden van zijn broer prins Friso. De koning kon het verdriet dan ook goed begrijpen en de nabestaanden erkenden dat ook. Hij werd vertrouwd, zo vertelde hij. Hij kon zijn eigen verdriet gebruiken om de mensen te helpen. “Je kunt het niet scheiden.”

Zoals zijn wereld was ingestort toen het bericht binnenkwam dat Friso een ernstig ski-ongeluk had gehad, zo hadden de nabestaanden gehoord van het neerhalen van MH17. "Ik heb mijn eigen emoties proberen uit te schakelen op dat moment. Het gaat om hun. Maar zij zeiden: u weet tenminste waar we het over hebben", aldus de duidelijk aangeslagen Willem-Alexander.

Bekijk hier het interview met koning Willem-Alexander terug >>>