Iedereen maakt weleens iets ongemakkelijks mee. Maar tegenwoordig moeten we ons druk maken om ongemakkelijke situaties die 30 jaar geleden nooit voor hadden kunnen komen.

Denk aan het per ongeluk liken van een ontzettend oude foto op Instagram. Dan weet de ontvanger van de like meteen dat je z’n hele pagina uitgebreid hebt bekeken. Maar het kan ook gebeuren dat je over iemand roddelt (we doen het allemaal weleens) en per ongeluk een onaardig bericht over iemand naar diegene verstuurt.

Etiquette-expert Diane Gottsman noemt die situaties ‘ach-ja-momenten’. “Als je iemands oude status op Facebook per ongeluk hebt geliked, klik dan op ‘unlike’ of laat het gaan”, zegt ze. En als je getagd wordt in een foto op iemands verjaardagsfeestje terwijl je ergens anders had moeten zijn, zeg je gewoon sorry. “‘Ik vond het lastig om je te vertellen dat ik niet wilde gaan’, zeg je dan tegen diegene.”

Hieronder hebben we zeven ongemakkelijke situaties op een rij gezet waar mensen 30 jaar geleden nog niets mee te maken hadden. Iedereen herkent ze wel. Heb jij zoiets meegemaakt en heb je er nu nog spijt van? “Leer je les en laat het gaan”, zegt Gottsman. Het heeft geen zin om erin te blijven hangen.


Je werknemer heeft zich ziek gemeld maar zet wel een vakantiefoto op Instagram

Foto: Shutterstock

Alison Green, die de Ask a Manager-column schrijft, kent dit scenario maar al te goed.

Zij vindt dat een situatie als deze er vooral om draait of je je werknemer vertrouwt, en iet of hij of zij daadwerkelijk ziek was of niet.

Ze raadt aan dat je zo reageert:

"Het is me een aantal keer opgevallen dat je je ziek meldde, maar wel foto's op sociale media zette. Daardoor leek het alsof je niet echt ziek was. Nu vertrouw ik er wel op dat je ziek was – mensen zetten continu oude foto's op sociale media, en nog belangrijker: ik vertrouw je.

"Maar jongere medewerkers die op sociale media met je bevriend zijn en die voor je moeten invallen, zien dat misschien niet zo."


Je wilt je LinkedIn-profiel updaten om op zoek te gaan naar een nieuwe baan

Foto: leungchopan/Shutterstock

Michael Lando weet het op Glassdoor kort en bondig samen te vatten: "Als je baas boos wordt om een LinkedIn-update, dan wil hij of zij waarschijnlijk niet dat je op professioneel vlak groeit."

Desondanks kun je je natuurlijk best zorgen maken over wat er gebeurt als je baas je LinkedIn-update ziet en er iets achter zoekt. Je zou daarom je baas even een mailtje kunnen sturen voordat je aan je profiel gaat sleutelen: "Hoi, ik keek net naar m'n LinkedIn-profiel en zag dat het behoorlijk incompleet was, dus ik voeg in de komende dagen even wat informatie toe."

Toch is dat misschien een beetje overdreven als je bedenkt dat LinkedIn je netwerk geen updates geeft als jij aangeeft dat je actief op zoek bent naar een baan.


Je bent getagd in een foto die op een feestje gemaakt werd, maar op dat moment had je ergens anders moeten zijn

Foto: Tech Hub/Flickr

Betrapt.

Je kan dit voorkomen door je uitnodigingen beleefd en aardig af te slaan. Gedragsdeskundige Vanessa Van Edwards raad aan om geen reden te geven als je een uitnodiging afslaat. "Zeg 'dankjewel' en 'nee'", zegt ze.

Etiquette-expert Rosalinda Oropeza Randall heeft een andere tip: "Het gaat me niet lukken vanavond, sorry." Als je dat zegt, kom je waarschijnlijk niet in de problemen.


Autocorrect heeft een woord veranderd in iets ongepasts

Foto: Justin Sullivan/Getty Images

Het is iedereen weleens overkomen.

De ontvanger begrijpt het dus waarschijnlijk wel, maar als je wilt voorkomen dat het in de toekomst weer gebeurt, heb je volgens USA Today een paar opties.

De eerste: autocorrect helemaal uitzetten – dat kan in de instellingen van je telefoon. De tweede optie is om het woordenboek van je toetsenbord te resetten, zodat je je autocorrect opnieuw kunt 'trainen'.


Degene met wie je date ziet dat je nog actief bent op dating-apps

Foto: Shutterstock/ wavebreakmedia

"Zelfs als je niet naar links of rechts swipet met je app, kan hij ervoor zorgen dat je date je niet meer vertrouwt. Als het een langdurige relatie wordt, kan dit er een smet op werpen", zegt datingexpert Damona Hoffman tegen de website Bustle.

"Zodra jullie besluiten dat je niet meer met andere mensen gaat daten en je een relatie hebt, is het tijd op de apps te verwijderen", zegt ze.

Vraag je je nu af hoe je je ter sprake moet brengen dat je een relatie wilt met iemand? Andrea Syrtrash, schrijver van het boek "It's Okay to Sleep With Him on the First Date," zei eerder tegen Business Insider dat je dan het beste zoiets kunt zeggen: "Ik vind het echt leuk om tijd met jou door te brengen en ik zou dat graag vaker doen. Maar ik vind het niet oké wanneer je met anderen slaapt of date, dus dat wilde ik je even laten weten. Hoe denk jij hierover?"


Per ongeluk verstuurde je een roddel naar degene over wie je roddelt

Foto: pedrosimoes7 via flickr

Is het eenmaal gebeurd, dan is het gebeurd.  Maar om toekomstige vriendschappen geen averij te laten oplopen, check even wie de ontvanger is van je bericht. Idealiter voordat je het verstuurt.

In Gmail kun je de functie "undo send" aanvinken in je instellingen. Zo red je je gezicht wanneer je dan toch die uitglijder maakt.


Per ongeluk iemands oude Instagramfoto liken, zodat het meteen duidelijk is dat je iemands account nauwkeurig zit te bekijken

Foto: Evgeny Belikov/Strelka Institute/Flickr

Je bent echt niet de enige die kijkt wat een ex-vriend of vriendin doet.

"We zijn heel erg gefascineerd door onszelf, en onze exen zijn stukjes van onszelf die we in het verleden hebben achtergelaten", zegt dr. Jennifer Freed, specialist in familiegedrag, tegen Bustle.

Maar deze bananenschil zou eigenlijk jouw wake-upcall moeten zijn: stop met social-media-stalking.

Laura Yates, scheidingscoach en schrijfster, zegt tegen Vice dat je jezelf ten doel moet stellen om de account van je ex een dag lang niet te checken en van daaruit uit te bouwen.

LEES OOK Deze 21 gewoontes zijn best lastig aan te leren, maar je hebt er de rest van je leven profijt van