• De prijzen voor ruwe olie zijn maandag opnieuw gezakt, vanwege de angst dat de vraag naar energie langdurig laag zal zijn door de coronacrisis.
  • De prijs voor een vast West Texas Intermediate (WTI) daalde tot onder de 20 dollar. Brent-olie kwam uit op 23,03 dollar, de laagste prijs sinds 2002.
  • Ook de aanhoudende prijsoorlog tussen Rusland en Saudi-Arabië zet de prijzen onder druk.

Olieprijzen zijn maandag wereldwijd opnieuw gedaald vanwege de aanhoudende zorgen over de impact van de coronapandemie op vraag naar energie en de prijsoorlog tussen Rusland en Saudi-Arabië.

West Texas Intermediate – de belangrijkste Amerikaanse oliesoort – zakte op de Aziatische beurzen tot onder de 20 dollar per vat, terwijl Brent-olie naar 23,03 dollar daalde, het laagste niveau sinds 2002.

“De kans bestaat dat de prijzen nog verder dalen, als de ergens in de komende maand de maximale opslagcapaciteit wordt bereikt. Saudi-Arabië en Rusland zorgen voor een relatief hoge productie, terwijl de wereldwijde vraag daalt”, stelt analist Joe Healey van The Share Centre in een analyse.

Door de lockdown in veel Europese landen en Noord-Amerika is de vraag naar olie drastisch gedaald. Ook de daling van het wereldwijde vliegverkeer speelt hierbij een rol. Handelaren schatten dat er een productieoverschot van 25 miljoen vaten is op dagbasis.

Ondanks forse druk vanuit de Amerikaanse regering blijven Rusland en Saudi-Arabië verwikkeld in een prijsoorlog.

“Rusland en Saudi-Arabië geven nog geen signalen af dat ze een compromis willen sluiten over de olieproductie”, schrijft Rodrigo Catril van de National Australia Bank maandag in een analyse.

LEES OOK: Blik op je Geld: klap voor je beleggingen en pensioen, maar aan benzine, stroom en gas geef je minder uit

Lees ook op Business Insider