Olieprijzen daalden dinsdag scherp toen de angst voor een recessie financiële markten in de greep kreeg en de Amerikaanse dollar in waarde toenam. Woensdag trad licht herstel op, waarbij belangrijke olieprijzen rond de 100 dollar per vast noteerden.

Amerikaanse olie was dinsdag even minder dan 100 dollar waard. In Europa noteerde Brent-olie woensdag rond de 103 dollar per vat.

De daling van olieprijzen hangt samen met de vrees van financiële markten voor een economische recessie die de vraag naar energie zou doen afnemen.

Verder speelt de sterke dollar een rol. Olie wordt internationaal in dollars afgerekend. Als de dollar meer waard wordt vergeleken met valuta van andere landen, zijn afnemers van olie uit niet-dollarlanden duurder uit. Dat kan een remmend effect hebben op de vraag, wat de prijs van olie (in dollars) doet zakken.

Analisten zijn verdeeld over de ontwikkeling van olieprijzen. Economen van Citibank waarschuwden dinsdag dat olieprijzen verder kunnen zakken tot een dieptepunt van 65 dollar per vat, als de wereldwijde vraag naar energie afneemt.

Volgens analisten van zakenbank Goldman Sachs kan de olieprijs in de loop van de zomer juist stijgen naar 140 dollar per vat. Analisten van Goldman wijzen op de grote problemen bij het aanbod van olie, die zorgen voor krapte op de markt.

LEES OOK: De oliemarkt gaat een extreem lastige zomer tegemoet, nu de Russische productie de gevolgen van de EU-sancties echt gaat voelen