Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
2:0

Voor de tweede keer deze maand voorspelt zakenbank Goldman Sachs dat olieprijzen deze zomer kunnen stijgen tot wel 140 dollar per vat. Woensdag was een vat Brent-olie van 159 liter zo’n 113 dollar waard, een daling van 4 procent vergeleken met een dag eerder.

Hoofdstrateeg voor de grondstoffenmarkt Jeff Currie vertelde dinsdag tegenover tv-zender CNBC dat de onderinvestering in de sector de belangrijkste reden is dat olieprijzen weer zullen stijgen.

Volgens de strateeg zijn recente prijsdalingen een buitenkans om olie in te slaan.

Oliemarkt is opgeschud door oorlog Oekraïne

De uitspraken van Currie onderschrijven een rapport van Goldman van 7 juni, waarin analisten van de zakenbank ook al voorspelden dat de prijzen van ruwe olie tot 140 dollar vat zullen stijgen. Vanaf de huidige prijsniveaus betekent dat een plus van meer dan 20 procent.

De Russische invasie van Oekraïne eind februari heeft grondstoffenmarkten wereldwijd opgeschud. Westerse landen die een boycot van Russische olie hebben afgekondigd, zijn op zoek naar nieuwe leveranciers. Tegelijk zorgt de versoepeling van de coronalockdowns in China ervoor dat de vraag naar energie vanuit dat land weer stijgt.

"Investeringen blijven uit in de oliesector, terwijl dit juist een tijd is om er meer geld in te stoppen", zei Currie tegen CNBC. "Uiteindelijk is de oplossing voor alle problemen" - de stijgende vraag naar energie en de hogere prijzen - alleen op te lossen door meer in de energiesector te investeren".

Currie wijst ook naar de turbulentie op de Europese energiemarkt door de Russische beslissing om de toevoer van aardgas via de Nordstream 1 pijplijn te verminderen. "Je zult al dat gas en die olie ergens mee moeten vervangen. Op dit moment is het opwaartse risico voor olieproducten gigantisch groot."

Lees ook: De gasprijs klimt nu al twee weken en stijging zet verder door – Europese voorraden dalen