Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
1:54

Olieprijzen zijn maandag fors gedaald. Brent-olie, de maatstaf voor olie uit het Midden-Oosten, Europa en Afrika, werd 2,3 procent goedkoper op 100,46 dollar per vat. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met 2,4 procent tot 95,94 dollar.

Olieprijzen hebben inmiddels bijna het niveau bereikt van voor de Russische invasie in Oekraïne. Dat komt vooral doordat het aantal coronabesmettingen in China blijft toenemen. Dat land is de grootste importeur van olie ter wereld.

De grootste besmettingshaard is de miljoenenstad Shanghai. Zondag werden daar meer dan 26.000 nieuwe coronabesmettingen gemeld ondanks strikte lockdownmaatregelen. Dat aantal staat in schril contrast met januari en februari.

Volgens het Britse weekblad The Economist was er in die maanden landelijk sprake van minder dan 200 nieuwe besmettingen per dag. De ingestelde lockdown heeft al tot verstoringen geleid in de haven van de stad.

Sinds de oorlog in Oekraïne waren de olieprijzen hard gestegen, wat de inflatie aanjaagt. Daardoor wordt de koopkracht van huishoudens ondermijnd en loopt de economie schade op. De brandstofprijzen zijn met de olieprijs ook fors gestegen en onder meer Nederland heeft daarom de accijns op benzine en diesel tijdelijk verlaagd.

Lees ook: Wat doet de lagere accijns op benzine en diesel met de prijs aan de pomp? Benzineprijs in Nederland blijft tot hoogste in Europa horen

Eind vorige week maakten de lidstaten van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) bekend het komende halfjaar een recordaantal vaten uit hun strategische oliereserves op de markt te brengen. In totaal gaat het om 240 miljoen vaten. De Verenigde Staten en andere lidstaten zoals Japan, Duitsland en Nederland willen zo de olieprijzen drukken.

LEES OOK: Shell koopt nog altijd Russische olie, aldus een energiespecialist van Bloomberg