De Europese gasprijs is dinsdagmiddag flink omhooggeschoten. Dat gebeurde nadat het Russische staatsgasbedrijf Gazprom zei dat technische problemen de levering via een belangrijke gaspijpleiding naar Duitsland met 40 procent zouden kunnen verminderen.

Het gaat om de zogeheten Nordstream-pijp. Volgens Gazprom kan er mogelijk maar zo’n 100 miljoen kubieke meter gas per dag door die leiding stromen, in plaats van de geplande 167 miljoen. Dit zou onder meer komen omdat het Duitse industrieconcern Siemens bepaalde pomp-apparatuur niet heeft teruggegeven die naar het bedrijf was gestuurd voor reparatie.

Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat een turbine waarmee het gas door de pijplijn wordt gepompt in Canada was voor onderhoud. Door de sancties moest dat apparaat daar blijven. Een tweede turbine die aan onderhoud toe is, kan juist niet naar Canada worden gestuurd vanwege de sancties tegen Rusland.

De prijs voor gas op de Amsterdamse gasbeurs, die maatgevend is voor Europese prijzen, steeg kort na het verschijnen van dit bericht met zo’n 13 procent tot 94 euro per megawattuur. Op de Britse markt werd gas aan het begin van de middag ongeveer 11 procent duurder.

Al eerder ging de gasprijs omhoog omdat er minder gas vanuit Noorwegen de Europese markt op kwam. Ook een explosie in een terminal voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Texas droeg bij aan de stijgende prijzen. Daardoor zal de levering van lng vanuit de Verenigde Staten mogelijk enige tijd beperkt zijn.

LEES OOK: Europa deze winter mogelijk op rantsoen met gas, waarschuwt westerse energieclub – risico dat grote fabrieken stil komen te liggen