De recente stijging van de olieprijs is in principe goed nieuws voor Rusland, als grote olieproducent.

Toch profiteert de Russische roebel niet op valutamarkten.

Een belangrijke rem voor de roebel is de rentestijging in de VS die de dollar in de kaart speelt, aldus valuta-expert Joost Derks van iBanFirst.

ANALYSE – Achter de stijging van de benzineprijs, gaat een enorme rally van de olieprijs schuil.

Aangezien Rusland tot de grote olieproducerende landen in de wereld hoort en de Russische staat direct profiteert van hogere olieprijzen, leidt een stijging van de olieprijs meestal tot een opleving van de Russische roebel. Maar daar is voorlopig niets van te merken.

Als je een van de Nederlanders bent die soms nog de weg opgaat, is het je ongetwijfeld opgevallen dat elke tankbeurt net iets duurder is. Langzaam maar zeker kruipt de benzineprijs in Nederland richting het topniveau van 1,895 euro per liter uit 2012.

De stijging van 25 eurocent in de afgelopen twaalf maanden, is echter kinderspel vergeleken bij wat er gebeurt op de oliemarkt. Daar kost een vat Brent olie tegenwoordig bijna 70 dollar. In april vorig jaar was dat net iets meer dan 20 dollar.

Naast het vooruitzicht dat de economie later dit jaar weer opengaat, is een lager aanbod de belangrijkste reden van de olierally. OPEC-landen hebben de oliekraan steeds verder dicht gedraaid. Bovendien heeft Saudi-Arabië de productie met een miljoen vaten per dag extra verlaagd, bovenop de afgesproken beperkingen.

Toch lijkt het er vooralsnog niet op dat de olieprijs nog heel veel verder gaat stijgen. Als de economie op gang komt, kan die oliekraan makkelijk weer worden opengezet. Die verwachting wordt al ingeprijsd op termijnmarkten.

Het contract voor levering van een vat Brent-olie in juni kostte afgelopen week iets meer dan 67 dollar. Bij levering in december kost datzelfde vat minder dan 64 dollar en eind volgend jaar is dat zelfs minder dan 60 dollar.

Vooruitzicht van stagnatie olieprijs remt oliemunten af

Het vooruitzicht dat de olieprijs waarschijnlijk niet veel verder stijgt, verklaart waarom de koersstijging van oliemunten zoals de Noorse kroon en de Canadese dollar nog meevalt.

Bij de roebel is zelfs helemaal geen herstel zichtbaar, terwijl bijvoorbeeld analisten van ING voorzien dat de recente stijging van de olieprijs ervoor zorgt dat het overschot op de lopende rekening van Rusland met maar liefst 25 miljard dollar stijgt naar 70 miljard dollar. De Russische staatsschuld is bovendien veel kleiner dan in veel westerse landen. Daar komt bij dat het land grote valutareserves heeft.

Er zijn verschillende redenen waarom de roebel toch nog geen opmars heeft ingezet. De olie die nu het land uitgaat, is namelijk al eerder verkocht toen de prijzen lager waren. Bovendien gebruikt Rusland een groot deel van de olie-inkomsten voor het kopen van vreemde valuta’s. Door deze tactiek wordt de impact van schommelingen in de olieprijs op de roebel beperkt.

Stijging rente in de VS maakt dollar relatief aantrekkelijk

De groeivooruitzichten voor de Russische economie zijn onder normale omstandigheden al niet heel florissant. Het IMF becijferde dat de groeipotentie op de middellange termijn door onder meer vergrijzing op slechts 1,6 procent komt. Een eventuele olieboost heeft dan ook vooral een tijdelijk effect. Maar de belangrijkste oorzaak van het tegenvallende koersverloop van de roebel, ligt in de Verenigde Staten.

Daar is de rente behoorlijk opgelopen. Inmiddels krijg je 1,6 procent rente op 10-jaars staatsleningen in de VS. Dit maakt het voor beleggers aantrekkelijker om hun geld aan te houden in dollars, dan in munten van opkomende landen zoals Rusland. Ondanks de rally van de olieprijs, mogen er voorlopig geen wonderen worden verwacht van de roebel. 

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.