• De prijs van een vat Brent olie noteerde dinsdag even boven de 90 dollar en bleef woensdag hangen op ruim 89 dollar per vat.
  • Olieprijzen reageren op toezeggingen van Rusland en Saudi-Arabië om eerdere productiebeperkingen tot december in stand te houden.
  • Naar verwachting komt de olieproductie van Saudi-Arabië hierdoor de komende periode uit op zo’n 9 miljoen vaten per dag, wat relatief laag is.
  • Lees ook: Stijging olieprijzen drijft prijs benzine en diesel verder op.

Olieprijzen noteerden dinsdag op het hoogste niveau in 10 maanden en zakten woensdag slechts een beetje terug. Een vat Brent-olie kostte dinsdag even meer dan 90 dollar en noteerde woensdag op ruim 89 dollar.

De prijsstijging van ruwe olie volgde op een verklaring van het Saudische persagentschap, dat aangaf dat Saudi-Arabië en Rusland de beperking van hun olieproductie met nog eens drie maanden verlengen tot december.

Het was een agressievere stap dan grondstofhandelaren hadden verwacht van de twee grootste olieproducenten van de OPEC+-groep. De Saudische productie zal hierdoor gedurende zes maanden op ruwweg 9 miljoen vaten per dag blijven, het laagste niveau in jaren.

Saudi-Arabië zal zijn vrijwillige productiebeperking van 1 miljoen vaten per dag handhaven. “Deze beslissing tot vrijwillige vermindering zal maandelijks worden herzien, waarbij gekeken wordt of we de productiebeperking handhaven of de productie verhogen”, aldus de persverklaring.

Saudi-Arabië beperkte zijn olieproductie in juli sterker dan andere leden van de olielandenclub OPEC+. Analisten hadden verwacht dat de Saudi's de olieproductie vanaf september weer zouden opvoeren, maar de productiebeperking blijft dus langer van kracht.

"Als de productieverlaging wordt verlengd, verwachten we een tekort op de markt van meer dan 1,5 miljoen vaten per dag in het vierde kwartaal van 2023", schreven financiële analisten van zakenbank UBS in een reactie op de aankondiging van Saudi-Arabië. "Met olievoorraden die de komende maanden verder zullen dalen, verwachten we dat Brent-olie tegen het einde van het jaar zal stijgen naar 95 dollar per vat."

LEES OOK: Druk op olieprijs in 2023 door toenemend risico van een recessie, volgens analisten van Bank of America.