Het Internationaal Energieagentschap (IEA) waarschuwt voor een naderende recessie als gevolg van de olieproductieverlaging van de OPEC+ landen. Minder aanbod van ruwe olie kan olieprijzen omhoog jagen en dat schaadt de economische groei.

Eerder deze maand kondigden olielandenclub OPEC en zijn bondgenoten aan per november twee miljoen vaten olie per dag minder te gaan produceren om de olieprijzen te stutten. Volgens het energieagentschap zal deze beslissing de wereldeconomie verder in het nauw brengen.

In zijn maandelijkse olierapportage onderstreept het energiebureau de factoren die op de korte termijn een economische dip kunnen veroorzaken, zoals de torenhoge inflatie en de stijging van rentetarieven.

Het energieagentschap waarschuwt bovendien dat de beslissing van de OPEC+-landen de verwachte ontwikkeling van olievoorraden voor de rest van dit jaar en 2023 verstoort. Hogere olieprijzen zullen de energiemarkt verder destabiliseren en zorgen over de leveringszekerheid van energie doen toenemen.

"De aanhoudende inflatiedruk en stijgende rentes eisen hun tol", schrijft de IEA. "Hogere olieprijzen betekenen misschien het laatste duwtje voor de wereldeconomie richting een recessie".

Olieprijs in de lift, maar niet heel sterk

Vorige week besloten de OPEC-landen en hun bondgenoten om hun olieproductiedoelen per november met 2 miljoen vaten per dag te verminderen. Dit doen ze om de al maanden dalende olieprijzen omhoog te krikken.

Tussen juli en september daalde de prijs van een vat Brent-olie met 25 procent, vanwege de vrees voor een daling van de economische vraag. Na het besluit van de OPEC+ landen schoten olieprijzen meteen omhoog, maar er is nog niet sprake van een zeer sterke stijging. Donderdag noteerde een vat Brent-olie op bijna 93 dollar.

VS waarschuwen voor 'totale ramp' door besluit OPEC+

De waarschuwingen van de IEA onderschrijven de zorgen van de Amerikaanse regering. Eerder waarschuwde Washington al dat een productiebeperking van ruwe olie zou leiden tot een "totale ramp". De spanningen tussen de VS en OPEC+ zijn sinds de aankondiging sterk opgelopen.

De Amerikaanse president Joe Biden waarschuwt dat er "gevolgen" zullen zijn voor bondgenoot Saoedi-Arabië, die Rusland in de kaart speelt met de vermindering van de olieproductie. De internationale sancties tegen Moskou vanwege de oorlog in Oekraïne zorgen ervoor dat het land geen olie en gas meer kan verkopen aan Europa en de VS.

Door het olieaanbod te beperken, kan Rusland de olie die het nog wel exporteert tegen hogere prijzen verkopen. Bovendien raakt de beslissing van de OPEC+ landen de bondgenoten van Oekraïne in Europa extra hard vanwege de energiecrisis.

Landen als Ecuador, dat in 2020 uit de OPEC stapte, proberen aan de honger naar energie tegemoet te komen door de olie- en gasproductie te verhogen. Eerder deze week werd bekend dat het Ecuadoraanse ministerie van Energie gebieden in de Golf van Guayaquil vrij wil geven voor olie-en gasexploratie.

Lees ook: Saoedi-Arabië wil samenwerking met Rusland in olieclub OPEC+ gewoon voortzetten en daagt Biden uit