Nieuwe Amerikaanse sancties tegen Moskou maken het voor Rusland moeilijker om olie te exporteren naar India, schrijft persbureau Reuters

Volgens drie anonieme bronnen binnen de energiesector maken Indiase raffinaderijen zich in toenemende mate zorgen over de nieuwe sancties. Ze zijn bang dat het moeilijker wordt schepen te vinden die de ruwe Russische olie willen vervoeren en ook dat de transportkosten zullen stijgen. 

Daardoor kan Rusland minder korting bieden op zijn olie, die daardoor minder aantrekkelijk wordt. De goedkope olie was een belangrijke reden dat India vorig jaar de grootste koper werd van ruwe Russische olie, met een gemiddelde inkoop van 1,7 miljoen vaten per dag.

Hoewel Rusland al sinds de invasie van Oekraïne in februari 2022 met westerse sancties wordt geconfronteerd, kwamen de VS afgelopen vrijdag met een hele nieuwe reeks maatregelen, mede naar aanleiding van de dood van Russische oppositieleider Aleksej Navalni.

Een van de doelwitten is de grootste rederij van Rusland, Sovcomflot, die ervan wordt beschuldigd zich niet te houden aan het prijsplafond dat de G7-landen hebben opgelegd. Daarbij mogen internationale afnemers van Russische olie niet meer dan 60 dollar per vat betalen. Ook 14 olietankers die zijn gelieerd aan het bedrijf kregen sancties opgelegd.

Het prijsplafond werd al in december 2022 ingesteld, maar de VS en bondgenoten zijn daar de afgelopen maanden strenger op gaan handhaven.

India krijgt minder korting voor olie uit Rusland

Nu Indiase staatsraffinaderijen met het Russische energieconcern Rosneft aan het onderhandelen zijn over nieuwe jaarcontracten, merken ze volgens bronnen van Reuters al dat ze minder korting krijgen. 

Onder de huidige voorwaarden biedt Rosneft een korting van 8 tot 9 dollar aan per vat ten opzichte van de prijzen in Dubai, maar voor de nieuwe contracten bedraagt die korting nog maar 3 tot 3,50 dollar.

Indiase oliebedrijven proberen vooral zo goedkoop mogelijk ruwe olie in de kopen, zei minister Hardeep Singh Puri van Olie en Gas eerder al eens. Daarom bereikte de import uit het Midden-Oosten, de traditionele bron van olie voor India, vorig jaar een dieptepunt.

Maar de Indiase handel zal zich afwenden van Rusland, als de sancties tegen dat land worden geschonden met de inkoop van Russische olie boven de 60 dollar per vat. In januari kocht India al minder Russische olie in, mede doordat Saudi-Arabië kortingen bood op zijn olie aan India.

"Als de Russische prijzen niet voldoen, dan kopen we van Irak, de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië", zei de Indiase minister Puri begin dit jaar.

Rusland voelt ook op andere vlakken de hardere opstelling van Washington. De Amerikaanse onderminister van Financiën, Wally Adeyemo, zei onlangs dat geldstromen naar Moskou aan het opdrogen zijn, nu instellingen wereldwijd bang zijn toegang te verliezen tot de dollar.

LEES OOK: Rusland omzeilt westerse sancties, maar dat is niet ‘gratis’ – Poetin betaalt een prijs, volgens Russische econoom