Het aantal oldtimers in Nederland is in de afgelopen vijf jaar met 28 procent gegroeid tot 217.000, blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Oldtimers zijn auto’s van veertig jaar en ouder. Bijna de helft van de geregistreerde oldtimers is tussen de veertig en vijftig jaar oud, maar de sterkste groei in de afgelopen vijf jaar was te zien in de categorie tussen vijftig en zestig jaar oud.

De gemiddelde leeftijd van een oldtimer is 53 jaar.

De oudste geregistreerde oldtimer in Nederland komt uit 1894 en ons land telt 661 oldtimers van 100 jaar of ouder.

Voor auto's die minimaal 40 jaar oud zijn geldt een fiscale vrijstelling voor de motorrijtuigenbelasting onder de oldtimer-regeling.

Volkswagen telt meeste oldtimers in Nederland


Als we kijken naar de merken oldtimers, dan is Volkswagen het populairst met 32.000 geregistreerde klassiekers. Bijna 15 procent van de oldtimers is een Volkswagen.

Mercedes en Citroën volgen met 21.000 en 14.000 oldtimers. De top tien wordt gecompleteerd door Ford, Opel, Volvo, Fiat, Chevrolet, MG en Triumph.

Blauw populairste kleur bij oldtimer

Daar waar auto's onder de 40 jaar oud voornamelijk grijs, zwart en wit zijn, is het wagenpark van oldtimers een stuk kleurrijker.

Blauw is met 16,9 procent de populairste kleur, op de voet gevolgd door rood (16,5 procent) en groen (16,2 procent).

LEES OOK: De roerige geschiedenis van Volkswagen: van nazi-Duitsland en hippiebusjes naar rivaal van Elon Musk voor elektrische auto’s