In Oekraïne is woensdag een nieuwe wet in werking getreden die de minimumleeftijd verlaagd waarop reservisten kunnen worden opgeroepen voor het leger tijdens een mobilisatie. President Volodymyr Zelensky heeft na lang aarzelen een wet ondertekend waardoor de leeftijd van 27 naar 25 jaar gaat.

Na ruim twee jaar oorlog tegen Rusland vraagt de Oekraïense krijgsmacht al maanden om een nieuwe mobilisatie. Er zouden te weinig troepen zijn en de militairen aan het front zouden toe zijn aan aflossing. In december riep de legertop op tot een mobilisatie van 450.000 tot 500.000 mensen.

Maar tijdens een persconferentie met de Finse president Alexander Stubb in Kyiv op woensdag, zei Zelensky dat het niet nodig zal zijn om een half miljoen extra mensen te mobiliseren voor de oorlog tegen Rusland. Er kunnen volgens hem al genoeg militairen naar het front worden gestuurd.

“We hebben er geen half miljoen nodig”, zei de Oekraïense president. Hoeveel er wel nodig zijn, is niet duidelijk. Ook is het niet bekend hoeveel mensen er tot nu toe zijn opgeroepen in Oekraïne.

Zelensky en Stubb zetten woensdag hun handtekening onder een tienjarige veiligheidsovereenkomst. Finland belooft daarin extra financiële steun en hulp bij het opleiden van militairen, het opruimen van mijnen en het herstellen van oorlogsschade. Oekraïne sloot eerder vergelijkbare overeenkomsten met Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Italië.

De NAVO wil fonds voor Oekraïne opzetten van €100 miljard

De NAVO-landen zijn woensdag overeengekomen verder te gaan met het uitwerken van plannen voor militaire steun op de lange termijn voor Oekraïne. De NAVO zou daarbij een grotere coördinerende rol moeten krijgen, zei NAVO-chef Jens Stoltenberg.

"We moeten de dynamiek van onze steun veranderen" zei Stoltenberg, die wil aansturen op "minder hulpaanbod voor de korte termijn en meer op meerjarige toezeggingen".

Er is nog geen besluit genomen over hoe dat er precies uit moet komen te zien. De ministers bespraken onder meer een voorstel voor een fonds van 100 miljard euro om Kyiv de komende vijf jaar te steunen. Ook zou de alliantie een directere rol moeten krijgen bij het coördineren van de levering van wapens, munitie en uitrusting aan Oekraïne in de strijd tegen Rusland.

Volgens minister Hanke Bruins Slot van Buitenlandse Zaken zullen er eerst nog "veel gesprekken" plaatsvinden alvorens er een definitief akkoord komt op het nieuwe NAVO-fonds. "We zitten echt aan het begin van het proces", aldus de demissionaire bewindsvrouw.

Hoewel er nog geen akkoord is over het nieuwe fonds, zijn de lidstaten het er wel over eens om de NAVO een grotere rol te geven in Oekraïne. "Dat is een logisch gevolg op het feit dat het conflict langer gaat duren", aldus Bruins Slot.

LEES OOK: Rusland intimideert wereldleiders die op bezoek gaan in Oekraïne, maar wat gebeurt er als er iemand gewond raakt?