Iran heeft leden van de Islamitische Revolutionaire Garde naar de door Rusland geannexeerde Krim gestuurd om te helpen bij het oplossen van technische problemen met de drones die Moskou van het regime in Teheran zou hebben gekocht. Dat meldt The New York Times op basis van informatie van Amerikaanse functionarissen.

De Iraniërs zouden werken op een militaire basis op de Krim waar veel van de door Iran geleverde drones zich zouden bevinden. De Islamitische Revolutionaire Garde is het elitekorps van de sjiitische geestelijkheid die Iran sinds 1979 regeert. De Verenigde Staten hebben de Islamitische Revolutionaire Garde tot terroristische organisatie bestempeld.

Oekraïne heeft de laatste dagen hevige Russische luchtaanvallen te verduren gehad. Rusland zou onder meer kamikazedrones inzetten die het van Iran koopt. Het regime in Teheran ontkent dat het drones aan Rusland levert.

Volgens de Verenigde Staten zetten de Russen wel degelijk Iraanse drones in en is daarvoor uitgebreid bewijs.

Ondertussen is de EU bezig met het opstellen van sancties tegen Iran, blijkt uit bronnen die Politico sprak. De sancties zijn een reactie op verkoop van wapens, waaronder de kamikazedrones aan Rusland. Volgens de bronnen zouden de strafmaatregelen op woensdag, uiterlijk donderdag gepresenteerd worden. Ze zouden gelden bovenop de al ingestelde sancties voor het land.

Oekraïne vraagt Israël om luchtverdedigingssystemen

Oekraïne vraagt Israël geavanceerde luchtverdedigingssystemen te leveren om zich daarmee te kunnen wapenen tegen Russische luchtaanvallen. Oekraïense media meldden dat minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba dinsdag een officieel verzoek om steun indient bij Israël.

Volgens de regering in Kiev zijn in de afgelopen anderhalve week zeker zeventig mensen omgekomen door Russische aanvallen met raketten en drones op Oekraïne. Bij die aanvallen zou Moskou onder meer kamikazedrones inzetten die het van Iran koopt.

Israël ziet Iran als aartsvijand. Volgens Koeleba is er daarom genoeg reden voor Isräel om openlijk de kant van Oekraïne te kiezen. Tot dusver is Israël terughoudend met het leveren van wapens aan Oekraïne omdat het de betrekkingen met Moskou niet op het spel wil zetten.

LEES OOK: Bij de VN stemden 143 landen in met een veroordeling van de Russische annexatie van regio’s in Oekraïne – deze 5 landen deden dat niet