• De Oekraïense president Volodimir Zelenski leidt de natie te midden van de crisis met Rusland.
  • Voordat hij de politiek inging en in 2019 president werd, was Zelenski een komiek en een tv-ster.
  • Zelenski stond in 2019 in het middelpunt van een schandaal dat uiteindelijk leidde tot een afzettingsprocedure tegen de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump.
  • Lees ook: Waarom valt Rusland Oekraïne aan? Dit zijn 5 redenen die Poetin en anderen noemen

De Oekraïense president Volodimir Zelenski is geen doorsnee politicus, en zijn opmars naar het presidentschap was allesbehalve typisch.

Zelenski is een voormalige komiek en tv-ster, die geen enkele politieke ervaring had toen hij in april 2019 een verpletterende overwinning behaalde bij de presidentsverkiezingen in Oekraïne.

Een paar maanden na zijn aantreden stond Zelenski in het middelpunt van een schandaal na een telefoongesprek tussen hem en president Donald Trump, dat de Democraten in het Huis ertoe bracht Trump te beschuldigen van machtsmisbruik en obstructie van het Congres

In de Oekraïne-crisis heeft Zelenski zich ontpopt tot een bijzonder standvastig leider die de Oekraïeners oproept om te vechten tegen de Russen. Hij dringt aan op een “beslissende”, “onmiddellijke” en “harde” reactie van de internationale gemeenschap.

Hier is meer over Zelenski en hoe hij zich ontwikkelde van media-persoonlijkheid tot oorlogspresident.

Dit is Volodimir Zelenski, de komiek die president in oorlogstijd werd en Oekraïne leidt tijdens de Russische invasie

LEES OOK: Dit zijn 2 cruciale dingen om in de gaten te houden bij de Russische invasie van Oekraïne, volgens een beursstrateeg die gespecialiseerd is in geopolitieke risico’s