De Oekraïense marine heeft de Russische Zwarte Zee-vloot zware klappen toegebracht. In minder dan twee jaar is bijna een derde van de Russische oorlogsschepen uitgeschakeld.

Aangezien Oekraïne zelf geen oorlogsschepen heeft, maakt het gebruik van onbemande drones en langeafstandsraketten om de Russische vloot te bestoken.

Woordvoerder Dmytro Pletentsjoek van de Oekraïense marine stelt in een verklaring dat de Russische marine ongeveer 80 schepen telde aan het begin van de oorlog, waaronder grote oorlogsschepen, landingsschepen, onderzeeërs, patrouilleboten en mijnenvegers.

Volgens Pletentsjoek zijn 25 schepen vernietigd en worden 15 andere schepen gerepareerd. “Ik kan zeggen dat de Zwarte Zee-vloot veel minder slagkracht heeft of zelfs helemaal verlamd is.”

Door de succesvolle aanvallen heeft Oekraïne de graantransporten via de Zwarte Zee kunnen hervatten en de Russen gedwongen oorlogsschepen weg te halen van de Krim.

Onder de Russische schepen die Oekraïne zegt te hebben vernietigd, zijn onder meer Raptor-patrouilleboten, een BK-16 aanvalsschip, een Serna-landingsschip en een Stenka-patrouilleschip.

Nog niet alle vernietigde schepen zijn geïdentificeerd, maar dit zijn alle Russische oorlogsschepen waarvan kon worden vastgesteld dat ze verloren zijn gegaan.

Dit zijn de Russische oorlogsschepen die Oekraïne de afgelopen 2 jaar heeft vernietigd

LEES OOK: Rusland moet belasting mogelijk verhogen of bezuinigen, om exploderende kosten van oorlog in Oekraïne te dekken, volgens Britse inlichtingendiensten