• De Oekraïense overheid gaat ‘oorlogsobligaties’ uitgeven om geld op te halen voor de strijd tegen Rusland.
  • Burgers, bedrijven en buitenlandse investeerders kunnen volgens het Oekraïense ministerie van Financiën op die manier de verdediging tegen de Russische agressor steunen.
  • Intussen blijft de aandelenbeurs in Moskou vanwege alle onrust op de financiële markten als gevolg van de oorlog zeker een week dicht.
  • Lees ook: Betalingssysteem SWIFT: hoe werkt het en hoe zit het met de betaling van Russisch gas?

De Oekraïense overheid gaat speciale ‘oorlogsobligaties’ uitgeven om de strijd tegen Rusland te financieren. Door geld te steken in deze leningen kunnen burgers, bedrijven en buitenlandse investeerders volgens het Oekraïense ministerie van Financiën de verdediging tegen de Russische agressor steunen.

“De opbrengst van de obligaties zal worden gebruikt om te voorzien in de behoeften van de strijdkrachten van Oekraïne en om te zorgen voor een ononderbroken voorziening in de financiële behoeften van de staat tijdens de oorlog”, staat in een verklaring waarover onder de meer zakenkrant Financial Times bericht.

Het is de bedoeling dat de obligaties dinsdag in de markt worden gezet. Hoeveel geld hiermee precies zal zijn gemoeid, is nog niet duidelijk. Nadat Rusland vorige week was binnengevallen, zei de Oekraïense regering al te hopen bijna 1,4 miljard dollar, omgerekend meer dan 1,2 miljard euro, op te halen door middel van nieuwe uitgiften van obligaties.

Verder is bekend dat de stukken een looptijd krijgen van een jaar. Uiteindelijk denkt Oekraïne het geld dus wel weer terug te kunnen betalen.

Beurs Moskou zeker een week gesloten

De aandelenbeurs in Moskou gaat deze week niet open. Alleen de handel in vreemde valuta gaat voorlopig door, heeft de Russische centrale bank bekendgemaakt. Vanwege alle onrust op de Russische financiële markten door de oorlog in Oekraïne bleef de beurs ook maandag al dicht.

Afgelopen weekeinde werden er nieuwe en harde sancties van het Westen ingesteld tegen Rusland. Zo worden bepaalde Russische banken afgesloten van het internationale betalingssysteem SWIFT en worden bezittingen van de Russische centrale bank bevroren. Moskou heeft op zijn beurt de verkoop van Russische aandelen door buitenlanders verboden.

De Russische roebel is door alle onrust in een duikvlucht beland. De munt zakte maandag haast 25 procent tegenover de dollar en de euro. Om verdere waardevermindering en hogere inflatie tegen te gaan, heeft de Russische centrale bank het belangrijkste rentetarief verhoogd van 9,5 procent naar 20 procent.

Op donderdag, toen de invasie van Oekraïne door Rusland begon, kelderde de RTS-index in Moskou met meer dan 38 procent. Daardoor ging meer dan 200 miljard dollar aan beurswaarde in Moskou verloren. Vrijdag toonde de RTS-index wel weer sterk herstel met een plus van ruim 26 procent.

LEES OOK: Dit doet de Russische invasie Oekraïne met de valutamarkt: roebel stort in, maar dollar en Zwitserse frank winnen slechts beperkt