Olieprijzen gingen woensdag flink omlaag, nadat de Amerikaanse president Donald Trump had verklaard voorlopig geen militaire actie te ondernemen tegen Iran na de Iraanse raketaanval op Amerikaanse doelen in Irak.

De prijs van een vat Amerikaanse olie ging 4 procent omlaag tot 60 dollar. Brentolie zakte ook bijna 4 procent en noteerde donderdagochtend 65,52 dollar.

De olieprijzen liepen sinds vrijdag juist nog sterk op na de Amerikaanse aanval waarbij de Iraanse generaal Qassem Soleimani werd gedood, mede door angst voor vergeldingsaanslagen op Saudische olievelden en aanvallen op olietankers in de Perzische Golf. De olieprijzen kwamen eerder op de dag ook al onder druk te staan door een onverwachte stijging van de olievoorraden in de Verenigde Staten.

Ook de goudprijs gaf behoorlijk terrein prijs, na de recente opmars. In onrustige tijden op de financiële markten wordt goud door beleggers vaak beschouwd als een veilige haven. Maandag steeg de goudprijs nog naar het hoogste niveau in meer dan zes jaar.

President Donald Trump reageerde woensdag voor het eerst publiekelijk sinds de dood van Soleimani en de daaropvolgende Iraanse raketaanval op een Amerikaanse militaire basis in Irak.

Bij deze aanval, zo maakte Trump bekend, zijn er geen Amerikaanse of Iraakse slachtoffers gevallen. De President omschreef de reactie van Iran dan ook als ‘afgezwakt’.

Trump lijkt geen verdere militaire acties tegen Iran te willen

Trump verweet Iran ‘de grootste sponsor van terrorisme’ te zijn, maar hij is niet van plan verdere militaire stappen te ondernemen. Wel worden er per direct nieuwe economische sancties ingevoerd tot het land ‘zich beter weet te gedragen.’ Welke sancties dit zijn is nog onduidelijk.

Lees ook op Business Insider

Daarnaast sprak de president in zijn speech Europa, China en Rusland aan op hun deelname aan de huidige nucleaire deal met Iran. Trump wil “verdere samenwerking met de landen om een deal met Iran te sluiten die de wereld wel veiliger en vrediger maakt” en dat is volgens hem “een Iran zonder kernwapens.”

Trumps uitspraken deden de aandelenbeurzen in New York woensdag goed. De Dow-Jonesindex eindigde 0,6 procent hoger op 28.745,09 punten. De brede S&P 500 klom 0,5 procent tot 3253,05 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,7 procent tot 9129,10 punten.

Minister van Buitenlandse zaken past reisadvies aan en ANVR schrapt alle reizen naar Iran

Ondanks dat de situatie tussen de VS en Iran nu lijkt te stabiliseren, heeft het ministerie van Nederlandse Buitenlandse Zaken het reisadvies voor het land toch verscherpt. Het ministerie omschrijft de veiligheidssituatie als onvoorspelbaar en raadt aan ‘alleen noodzakelijke reizen’ uit te voeren.

De aanpassing betekent dat alle geplande reizen naar Iran worden geschrapt, laat de brancheorganisatie van de reiswereld ANVR weten. Mensen moeten contact opnemen met hun reisbureau en krijgen dan hun geld terug.

Het grootste deel van Iran was eerst geel en is nu oranje gekleurd. Voor de delen van Iran die grenzen aan Irak, Afghanistan en Pakistan gold al een negatief reisadvies. Dat blijft van kracht.

Lees meer over de spanningen tussen Iran en de VS: