Nederlandse bedrijven hebben vorig jaar 3,5 procent meer octrooiaanvragen ingediend bij het Europees Octrooibureau (EOB). Nederland is daarmee de op twee na grootste aanvrager binnen de Europese Unie. Gemiddeld is het aantal aanvragen van EU-landen juist met 0,5 procent gedaald.

Nederland diende in 2022 in totaal 6.806 Europese octrooiaanvragen in. Philips was het Nederlandse bedrijf met de meeste octrooiaanvragen: 1.338. Het tweede Nederlandse bedrijf was Signify, het verlichtingsbedrijf dat enkele jaren geleden werd afgesplitst van Philips.

De drie belangrijkste categorieën waarin Nederlandse octrooiaanvragen zijn gedaan, zijn medische technologie met een klein plusje van 0,6 procent, elektrische machines, apparaten, energie (+6,9 procent) en organische fijnchemie (+19,4 procent).

Ook elektrische machines en computertechnologie en aanvragen op het gebied van halfgeleiders lieten met respectievelijk een plus van 8,5 procent en 41,8 procent een sterke groei zien.

Mede dankzij Philips is de regio Noord-Brabant goed voor ruim de helft van alle Nederlandse aanvragen. Zuid-Holland en Noord-Holland volgen op ruime afstand op de tweede en derde plaats.

Energietransitie aanjager van octrooiaanvragen

Ondanks dat EU-landen gemiddeld iets minder octrooiaanvragen deden, groeide het totale aantal aanvragen bij het Europees Octrooibureau dankzij bedrijven uit andere delen van de wereld wel met 2,5 procent.

Voorzitter António Campinos van het Europees Octrooibureau ziet daar een teken in dat de innovatiekracht van bedrijven wereldwijd ondanks de internationale teruggang fors bleef stijgen. “In 2022 was sprake van een solide en stabiele groei van het aantal octrooiaanvragen voor de ontwikkeling van duurzame technologieën en toepassingen voor de opwekking, distributie en opslag van elektriciteit”, zegt hij. “Deze hausse is een belangrijke aanjager van de energietransitie.”

Volgens hem vervullen innovatieve bedrijven ook een voortrekkersrol op weg naar “een toekomst waarin de vierde industriële revolutie een steeds grotere impact heeft op verschillende economische sectoren”.

Volgens het Europees Octrooibureau zijn octrooien niet alleen van belang voor grote bedrijven, maar komt een aanzienlijk deel de aanvragen van kleine ondernemingen. Een op de vijf octrooiaanvragen bij het EOB was in 2022 afkomstig van een individuele uitvinder of van een kleine of middelgrote onderneming met minder dan 250 werknemers.

LEES OOK: Verandering gaat zo snel dat topbestuurders bij bedrijven moeite hebben om innovaties bij te benen: deze startup helpt daarbij