Boyan Slat, de 22-jarige bedenker van The Ocean Cleanup, heeft donderdagavond een baanbrekende verbetering van zijn plan gepresenteerd waarmee hij plastic uit de oceaan wil vissen.

Het grote nieuws: niet in 2020, zoals oorspronkelijk het plan was, gaat zijn bedrijf van start maar al binnen twaalf maanden zal het beginnen met het schoonmaken van de oceaan.

“Ik mag aankondigen dat we binnen twaalf maanden al gaan beginnen”, aldus Slat tijdens zijn presentatie in Utrecht waar meer dan 1000 mensen op af waren gekomen.

Het oorspronkelijke idee van Slat is om twee armen van 100 kilometer in de Stille Oceaan te leggen. Door de stroming vangt de megafuik plastic op die dan aan land gebracht kan worden voor hergebruik.

De verbetering van het systeem is dat niet een groot apparaat wordt gebouwd om het plastic uit het water te vissen, maar 50 kleine systemen. Daardoor zou het proces veel sneller gaan.

Behalve een snellere start, was er ook nog ander groot nieuws. Het nieuwe systeem van TOC heeft geen tien jaar nodig om de helft van het plastic uit de oceaan te vissen maar vijf jaar.

Slat richtte The Ocean Cleanup op in 2013, om het tegengaan van de plasticvervuiling in de oceanen in een stroomversnelling te brengen. De oud-student van de TU Delft ontving een jaar later de VN-milieuprijs Champions of the Earth. Bij het project zijn ruim zestig onderzoekers en technici betrokken.

The Ocean Cleanup heeft 31,5 miljoen dollar (28,9 miljoen euro) in kas om zijn droom bewaarheid te maken. Een recordbedrag van 21 miljoen dollar ontving hij in de laatste ‘fondsenronde’. Onder meer DSM investeert, maar ook de beroemde investeerder Peter Thiel.