Twee armen van 100 kilometer lang moeten de reusachtige plastic afvalberg in de Stille Oceaan gaan opruimen. Met dat idee kan de Nederlandse uitvinder Boyan Slat (1994) een begin maken nu hij voldoende donaties binnen heeft gesleept.

31,5 miljoen dollar (28,9 miljoen euro) heeft Slat in kas om zijn droom bewaarheid te maken. Een recordbedrag van 21 miljoen dollar ontving hij in de laatste ‘fondsenronde’. Onder meer DSM investeert, maar ook de beroemde investeerder Peter Thiel.

“Dankzij de gulle giften van deze donateurs komt de dag in zicht dat we de eerste lading plastic naar het vasteland kunnen brengen”, zegt hij op zijn eigen website.

Slat kondigt daarnaast aan dat hij de volgende stap van zijn project gaat aankondigen. Op de site van The Ocean Cleanup meldt hij op 11 mei meer te gaan vertellen over de eerste echte test.

De armen van 100 kilometer lang moeten in een V-vorm in de Stille Oceaan komen te liggen. Door de stroming vangt de megafuik plastic op die dan aan land gebracht kan worden voor hergebruik. Eigenlijk wilde Slat vorig jaar al een test beginnen tussen Japan en Korea, maar daar is in de tussentijd niets meer over vernomen.

Slat richtte The Ocean Cleanup op in 2013, om het tegengaan van de plasticvervuiling in de oceanen in een stroomversnelling te brengen. De oud-student van de TU Delft ontving een jaar later de VN-milieuprijs Champions of the Earth. Bij het project zijn ruim zestig onderzoekers en technici betrokken.

Vorig jaar legde Slat bij RTL Late Night zijn plan uit. Kijk het gesprek hieronder terug:

 

LEES OOK: Deze tuktukmaker uit Diemen wil met driewielers doen wat Tesla met auto’s lukte