De Amerikaanse President Barack Obama prijst de Democratische leider Harry Reid en de Republikeinse leider Mitch McConnell voor hun inzet, die woensdag leidde tot een akkoord over verhoging van het schuldenplafond.

Hij moedigt het Congres aan nu snel te handelen, zodat overheidsdiensten weer open kunnen en het risico op betalingsproblemen wordt weggenomen. Dat liet zijn woordvoerder weten

Obama is er nog altijd van overtuigd dat hij zich op het juiste standpunt heeft gesteld, zei zijn woordvoerder. Het was voor hem onbespreekbaar om ,,losgeld te betalen om het Congres zijn verantwoordelijkheid te laten nemen’’, aldus de zegsman. Hij doelde op Obama’s weigering om de nieuwe zorgverzekeringswet uit te stellen, zoals de Republikeinen hadden geëist.

De president is wel bereid om de komende tijd met het Congres te onderhandelen over alle denkbare onderwerpen. ,,Alles ligt op tafel.” Volgens Obama kent de politieke impasse van de afgelopen weken geen winnaars en heeft die onnodige schade veroorzaakt.

Republikein Boehner steunt akkoord

De Republikeinse leider John Boehner steunt het akkoord over de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond. Hij zal ermee instemmen en riep partijgenoten op dat ook te doen.

De steun van Boehner is cruciaal voor het slagen van het akkoord. Hij is voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, waarin de Republikeinen in de meerderheid zijn. Zij verbonden een voor de Democraten onaanvaardbare eis aan verhoging van de limiet op de staatsschuld: uitstel en aanpassing van de nieuwe zorgverzekeringswet.

,,We hebben de goede strijd gestreden, maar we hebben niet gewonnen'', aldus Boehner in een interview met een lokaal radiostation uit zijn eigen staat Ohio.

Hij zei dat zijn partij zich zal blijven verzetten tegen 'Obamacare' en zal blijven hameren op gezondere overheidsfinanciën. ,,Maar het blokkeren van het akkoord dat beide partijen vandaag hebben bereikt in de Senaat, zal niet onze tactiek zijn'', aldus de voorzitter van het Huis.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl