Chipmaker NXP Semiconductors keert zijn topbestuurders tientallen miljoenen aan bonussen uit.

Topman Richard Clemmer (67) alleen al ontvangt 77,4 miljoen dollar, omgerekend zo’n 88 miljoen euro, het leeuwendeel via eigen aandelen van het bedrijf. Dat blijkt uit cijfers die NXP heeft gedeponeerd bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC.

De uitkering is wel afhankelijk van de koersontwikkeling van het aandeel NXP.

Een jaar eerder kreeg Clemmer, die sinds 2009 aan het roer staat bij het Eindhovense bedrijf, nog 19,5 miljoen dollar. Waar hij de fors hogere beloning aan te danken heeft, meldt NXP niet.

De bekendmaking gebeurde op de dag dat een overnamepoging van branchegenoot Qualcomm formeel ten einde kwam. Naast Clemmer ontvingen nog eens tweehonderd managers van de voormalig chipdivisie van Philips een bonus.

Eerder mislukte een overnamepoging van NXP door het Amerikaanse Qualcomm, doordat Chinese autoriteiten dwarslagen. Daarop gooide Qualcomm de handdoek in de ring. Met de overname was een bedrag gemoeid van 44 miljard dollar.

Clemmer kwam in 2016 onder vuur te liggen door de overnamebonus die hij op zou strijken als de deal zou slagen. De Amerikaanse topman zou 391 miljoen euro ontvangen als hij zijn aandelenpakketten en toegekende optierechten zou verzilveren. Toenmalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem noemde dat bedrag "idioot" en "buitenproportioneel".

Belangrijke chips voor auto’s

NXP is de vroegere chipdivisie van Philips en is door de overname van branchegenoot Freescale in 2015 uitgegroeid tot de grootste leverancier van chips aan de auto-industrie. De chips worden onder meer gebruikt voor hulpsystemen voor de bestuurder, entertainmentsystemen en netwerken tussen verschillende auto-onderdelen.

Naast de autodivisie, die goed is voor ongeveer 40 procent van de omzet, is NXP ook een grote speler in de markt voor NFC-chips voor onder meer contactloos betalen. Als mede-uitvinder van de NFC-technologie zet NXP ook zwaar in contactloze toepassingen in het openbaar vervoer, zoals in de Nederlandse ov-chipkaart.

Bij NXP werken meer dan 45.000 werknemers in 35 verschillende landen. In Nederland heeft NXP 2.400 werknemers, waarvan 1.700 in Nijmegen en 700 in Eindhoven.