De overname van chipmaker NXP Semiconductors door de Amerikaanse branchegenoot Qualcomm gaat definitief niet door.

De bedrijven kregen niet voor de gestelde deadline donderdagochtend 05.59 uur goedkeuring van de Chinese toezichthouder voor de fusie.

Een reden voor de uitgebleven goedkeuring gaf Beijing nog niet. Mogelijk is de stap een reactie van China op de oplaaiende handelsoorlog met de Verenigde Staten.

Bij NXP leeft het vermoeden dat het ‘nee’ vanuit Beijing inderdaad politiek is ingegeven. Volgens de directeur van NXP Nederland Guido Dierick ontbrak een duidelijke argumentatie voor het niet doorgaan van de deal, zo zei hij op BNR Nieuwsradio.

2 miljard dollar schadevergoeding

De overname werd in oktober 2016 aangekondigd. Na een tussentijdse verhoging kwam het bod op ongeveer 44 miljard dollar. Bij de originele overeenkomst kwamen de bedrijven de deadline overeen waarbinnen toezichthouders hun fiat moesten uitspreken. Alle andere betrokken toezichthouders deden dat al wel.

Qualcomm moet NXP nu 2 miljard dollar betalen als zogeheten 'break-up fee'. Daarmee vergoedt Qualcomm de schade voor onder meer de tijd die NXP heeft gestoken in de overname.

Volgens topman Dierick is de schade daarmee slechts gedeeltelijk gecompenseerd. "Die is onder andere aangericht op de beurs", zegt hij tegen het Eindhovens Dagblad. "We gaan dus een deel van dit geld gebruiken om de koers te ondersteunen door het opkopen van aandelen. Een ander deel gebruiken we om te investeren en ons als bedrijf nog sterker te maken."

De overname van NXP door Qualcomm werd vertraagd omdat Broadcom ondertussen een poging deed om Qualcomm over te nemen. Ook kwam een deel van de aandeelhouders van NXP in opstand omdat ze het bod van Qualcomm te laag vonden. Dat bod werd uiteindelijk verhoogd.

Lang leek het erop dat goedkeuring voor de overname door China als wisselgeld werd ingezet om Amerikaanse sancties tegen de Chinese netwerkapparatuurmaker ZTE af te wenden. Dat bedrijf mocht uiteindelijk actief blijven op de Amerikaanse markt, maar goedkeuring voor de overname van NXP bleef uit.

Belangrijke chips voor auto's

NXP is de vroegere chipdivisie van Philips en is door de overname van branchegenoot Freescale in 2015 uitgegroeid tot de grootste leverancier van chips aan de auto-industrie. De chips worden onder meer gebruikt voor hulpsystemen voor de bestuurder, entertainmentsystemen en netwerken tussen verschillende auto-onderdelen.

Naast de autodivisie, die goed is voor ongeveer 40 procent van de omzet, is NXP ook een grote speler in de markt voor NFC-chips voor onder meer contactloos betalen. Als mede-uitvinder van de NFC-technologie zet NXP ook zwaar in contactloze toepassingen in het openbaar vervoer, zoals in de Nederlandse ov-chipkaart.

Bij NXP werken meer dan 45.000 werknemers in 35 verschillende landen. In Nederland heeft NXP 2.400 werknemers, waarvan 1.700 in Nijmegen en 700 in Eindhoven.