Econoom Nouriel Roubini, bijgenaamd ‘Dr. Doom’ vanwege zijn onheilsboodschappen en het voorspellen van de kredietcrisis, is in frontale botsing gekomen met de CEO van een beurs voor cryptomunten. Het was dé gebeurtenis tijdens de Asia Blockchain Summit deze week.

Roubini, hoogleraar economie aan New York University’s Stern School of Business, staat al lang sceptisch tegenover bitcoin en is een fel criticus van het gebrek aan regulering in de cryptosector.

Arthur Hayes, CEO van BitMEX, een handelsplatform voor cryptomunten dat kantoor houdt in de Seychellen, is – misschien weinig verrassend – juist een groot voorstander van digitale munten.

De twee troffen elkaar woensdag in een debat dat was aangekondigd als ‘Tangle in Taipei’.

roubini

Foto: Nouriel Roubini had weinig fraais te zeggen over Arthur Hayes. Bron: Reuters/Fred Prouser

Het debat werd niet live uitgezonden, maar beide partijen hebben achteraf verslag gegeven van de woordenwisseling aan Markets Insider.

De aanwezigen moeten getuige zijn geweest van ongekend vuurwerk. "Deze gast is een volstrekte idioot die niet kan debatteren", zegt Roubini weinig professoraal over zijn opponent. "Hij was meelijwekkend, hij herhaalde oude, uitgekauwde argumenten die nergens op sloegen. Het was gênant om hem te zien spreken. Wat een arrogante zak."

Hayes op zijn beurt, verwijt Roubini dat "een grondige analyse achter zijn kritiek ontbreekt".

"Daarom nam hij maar zijn toevlucht tot het bekritiseren van de praktijken van BitMex. Na het debat bleek weer eens duidelijk dat Roubini een one-trick pony is. Omwille van de publiciteit blijft hij maar Bitcoin aanvallen, niet gehinderd door feiten. En voor dat kunstje nodigen de media hem steeds uit", zegt Hayes.

Volgens hem weet Roubini diep van binnen wel dat cryptobedrijven "de wereld veranderen en een revolutie teweegbrengen in een economie die naar innovatie snakt".

Daar denkt Dr. Doom anders over: "Iedereen die het debat heeft gezien - zelfs fanatieke cryptofans - vertelde me achteraf dat ik de duidelijke winnaar was." Hij heeft geen goed woord over voor BitMEX en noemt Hayes' bedrijf een "oplichterstent" die maling heeft aan financiële regelgeving over het witwassen van geld en het achterhalen van de identiteit van klanten.

Roubini beschuldigt BitMEX van ernstige zaken, zoals handel met voorkennis, het berekenen van exorbitante fees, het tijdelijk uitschakelen van het platform waardoor klanten wordt belet te handelen, het misleiden van klanten, en het toelaten van klanten die illegaal op het platform handelen via virtuele private netwerken.

"De man is een stuk tuig en een publiek gevaar. Argeloze kleine beleggers zijn alles kwijtgeraakt door deze oplichterij. BitMEX moet aangeklaagd en verboden worden", aldus Roubini.

Lees meer over cryptomunten: