• Nothing introduceerde vorige week de allereerste telefoon, de Phone(1).
  • Op papier gaat het om een middelmatige telefoon tegen een middelmatige prijs. Maar Nothing doet iets wat de smartphone-industrie vergeten lijkt: innoveren.
  • De Glyph Interface, oftewel de ledstrips op de achterkant van de Phone(1), is iets wat we nog niet eerder zagen.
  • Lees ook: Tech neemt alles over, ook jouw barbecue

Dit artikel verscheen eerder in de wekelijkse Business Insider Tech-Update. Deze nieuwsbrief ook ontvangen? Schrijf je dan onderaan deze pagina in.

OPINIE – Na maanden en maanden van (een bijna misselijkmakende) hype verspreiden rondom de Nothing Phone(1), presenteerde Carl Pei, topman van Nothing, vorige week eindelijk de iPhone-achtige telefoon.

De initiële reactie leek vrijwel unaniem: deze haalt het niet bij de topmodellen van Apple en Samsung, dus maakt het de hype niet waar. En daar heeft men een punt. Het is het nadeel van het bouwen van een hype. En in theorie heeft de Phone(1) alles wat nodig is: het design van de iPhone en het besturingsysteem van Samsung en Google. Best of both worlds zou je daarom kunnen zeggen.

Maar er is meer aan de hand, want Pei maakte bij de ontwikkeling wat onorthodoxe keuzes. Misschien uit investeringsoverwegingen, wellicht uit pure designovertuiging, we weten het niet zeker. Maar het resultaat is dat de allereerste telefoon van Nothing niet de allerbeste en snelste chipset heeft. Ook hoef je niet bij de Phone(1) aan te kloppen als je prachtige foto’s wilt maken. Eigenlijk valt de telefoon op technisch aspect helemaal nergens echt op.

En juist dat is hetgeen waar alle fabrikanten de laatste jaren op lijken te focussen: sneller, beter en meer. Snellere chips, betere batterijen en meer camera’s lijken het credo. En dat jaagt de prijs verder en verder op. Iets wat vooral Apple lijkt te omarmen, want die lijkt een strategie aan te nemen om hun klandizie van de reguliere modellen over te krijgen naar de Pro-modellen. Hogere prijs, meer marge en dus betere verdiensten.

Ondertussen wordt op het middenveld een moordende slag uitgevoerd om de telefoongebruiker die iets minder te besteden heeft, of simpelweg iets minder wil besteden. Hier is het een samensmelting van dezelfde telefoons, met hetzelfde besturingssysteem, maar in een andere goedkope behuizing. Het gaat hier vooral om zoveel mogelijk bang for your buck.

Daar laat Nothing zien wat er lang miste in de telefoonmarkt. De Phone(1) springt qua prijs precies in de moordende concurrentie, maar doet dit met onderscheidende tech en vernieuwing. Pei’s telefoon mag dan op papier iets beter zijn dan de middenmoot, het apparaat valt vooral op dankzij het strakke design en een unieke feature: de Glyph Interface.

De Glyph zijn de 900 ledjes op de achterkant. Je kunt hiermee bijvoorbeeld zien wie je belt aan de hand van het lichtpatroon waarin de lichtbalken knipperen. Eerlijk is eerlijk, deze innovatie voegt niet heel veel toe in de praktijk, want hoe vaak ligt jouw telefoon met het scherm omlaag? Maar deze vernieuwing is iets wat we lang niet hebben gezien bij de zwarte rechthoeken waarop je kunt internetten.

Dus misschien is de Nothing Phone(1) niet het beste voorbeeld van innovatie in de telefoonmarkt, maar het is wel de enige sinds lange tijd. Het toestel geeft aan dat er meer bestaat dan de race om de snelste processor en de beste camera’s, en dat zouden we allemaal moeten aanmoedigen.

LEES OOK: Wat is de overeenkomst tussen de iPhone 14 en de Audi A6 Avant e-tron?