• Duitsland overweegt om delen van de Nord Stream 2-gasleiding om te bouwen tot een aansluiting voor een terminal voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng), zo meldt Der Spiegel.
  • Het ministerie van Economische Zaken zal dan mogelijk het deel van het pijpleidingsysteem dat zich op Duits grondgebied bevindt onteigenen en afsnijden van de rest van de pijpleiding.
  • Duitsland riep donderdag al de alarmfase van het nationale gascrisisplan uit doordat Rusland de gastoevoer naar het land steeds meer afknijpt.
  • Lees ook: 6 dingen die je moet weten over de omstreden gaspijplijn Nord Stream 2

Het Duitse ministerie van Economische Zaken overweegt om delen van de Nord Stream 2-gasleiding om te bouwen tot een aansluiting voor een terminal voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) aan de Oostzeekust. Dat meldt het Duitse tijdschrift Der Spiegel.

Het ministerie zal dan mogelijk het deel van het pijpleidingsysteem dat zich op Duits grondgebied bevindt onteigenen en afsnijden van de rest van de pijpleiding.

Door de oorlog in Oekraïne schortte Duitsland de goedkeuring op voor de omstreden gaspijplijn Nord Stream 2, die via de Oostzee loopt van Rusland naar Duitsland. Het land kondigde ook aan snel niet meer afhankelijk te willen zijn van Russisch gas.

De belangrijkste handelspartner van Nederland moet daardoor op andere manieren aan gas komen. Een van die opties is lng. Duitsland versnelt de komende jaren dan ook de lng-projecten. Voor lng moeten wel nieuwe pijpleidingen gebouwd worden en installaties waar lng kan worden opgeslagen vanaf schepen of drijvende fabrieken die ladingen lng kunnen omzetten in gas, voordat het naar het gasnet kan.

Duitsland riep donderdag al de alarmfase van het nationale gascrisisplan uit doordat Rusland de gastoevoer naar het land steeds meer afknijpt. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom levert sinds vorige week nog maar zo'n 40 procent van de normale hoeveelheid gas via Nord Stream 1, de voor Duitsland belangrijkste pijpleiding voor Russisch gas.

Gazprom liet in mei al weten delen van de gaspijpleiding Nord Stream 2 te gaan gebruiken voor de levering van gas aan regio's in het noordwesten van Rusland.

LEES OOK: 6 dingen die je moet weten over de omstreden gaspijplijn Nord Stream 2