• Een stijging van olieprijzen is doorgaans goed voor de valuta van olie-exporterende landen.
  • Toch is dat momenteel niet terug te zien bij de Noorse kroon en de Canadese dollar.
  • Valuta-expert Joost Derks van iBanFirst gaat in op de onderliggende ontwikkeling bij de ‘nokkie’ en de ‘loonie’.

ANALYSE – De Canadese centrale bank speelt meestal een bijrol in het internationale speelveld van centrale banken, waar de Federal Reserve, Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England de toon zetten. Toch kreeg de Bank of Canada woensdag de kans om even een plaats in de schijnwerpers op te eisen.

Er was namelijk een kleine kans dat de centrale bank van het Noord-Amerikaanse land de beleidsrente eerder zou verlagen dan in het overgrote deel van de rest van de westerse wereld.

Op zich zouden daarvoor goede redenen zijn. De Canadese inflatie is terug binnen de beleidsdoelstelling van 1 tot 3 procent. Bovendien zou een renteverlaging de druk op de zwak draaiende Canadese economie een impuls kunnen geven. Naar verwachting groeit de economie dit jaar met minder dan 1 procent.

Toch koos de Bank of Canada ervoor om de beleidsrente ongewijzigd te laten op 5 procent. Die relatief hoge rente in Canada biedt voorlopig echter weinig steun voor de Canadese dollar.

Op valutamarkten heeft de Canadese dollar dit jaar maar een heel klein beetje terrein gewonnen ten opzichte van de euro. Dat is opmerkelijk, aangezien het land na Saudi-Arabië en Rusland de grootste olie-exporteur ter wereld is. En de prijs van een vat Brent-olie is dit jaar met ongeveer 20 procent is opgelopen tot ruim 90 dollar. Zolang oliekartel OPEC vasthoudt aan de productiebeperkingen, komt er geen verandering in die hoge prijs.

Hoge olieprijs geen bonus voor Canadese dollar en Noorse kroon

Meestal is is een hoge olieprijs goed nieuws voor valuta van grote olie-exporterende landen. Maar net zoals in Canada, valt daar ook in Noorwegen weinig van te merken. De Noorse kroon is dit jaar zelfs met 2 procent gedaald ten opzichte van de euro, ondanks dat aller erop wijst dat de Noorse centrale bank de beleidsrente pas ruim na de ECB gaat bijstellen.

In het geval van Noorwegen wordt de waarde van de munt wordt ondermijnd door het onvoorspelbare belastingbeleid van het centrumlinkse kabinet. Onder leiding van premier Jonas Gahr Støre werden enkele opvallende maatregelen genomen.

Een scherpe verhoging van de vermogensbelasting heeft bijvoorbeeld een groep Noorse miljardairs al over de grens gejaagd. En het vooruitzicht dat de erfbelasting ook flink gaat stijgen, zorgt ervoor dat die kapitaaluitstroom op gang blijft.

Pas als de groei van de wereldeconomie een tandje hoger schakelt of als er een duidelijke politieke koers komt, kan de kroon het herstel inzetten. De volgende verkiezingen staan in Noorwegen pas voor september 2025 op de agenda.

Voorlopig laat de opmars van de olieprijs traditionele oliemunten zoals de kroon (nokkie) en Canadese dollar (loonie) opvallend koud.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video’s over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.