Noord-Korea ontkent dat het op de top in Hanoi de intrekking heeft geëist van alle economische sancties. Minister Ri Yong-ho van Buitenlandse Zaken zegt dat zijn land een ,,realistisch voorstel” heeft gedaan aan de Amerikanen. Er zou onder meer zijn aangeboden de kernproeven permanent te staken.

Noord-Korea wilde alleen een gedeeltelijke intrekking van de strafmaatregelen, aldus Ri. Het zou gaan om sancties die de ,,civiele economie en het levensonderhoud van onze inwoners raken”. Zijn regime wil als tegenprestatie ,,alle nucleaire productiefaciliteiten in het gebied Yongbyon permanent en volledig ontmantelen in het bijzijn van Amerikaanse experts”.

De minister wilde tijdens de zeldzame persconferentie in de Vietnamese hoofdstad Hanoi net na middernacht lokale tijd geen vragen beantwoorden van journalisten.

Lees ook: Gemarineerde rundersteak met kimchi, garnalencocktail en chocoladetaart: de top is mislukt, maar Trump en Kim hebben in ieder geval wel lekker gegeten

De Amerikaanse president Donald Trump beweerde eerder dat de Noord-Koreanen alle sancties van tafel wilde hebben. Dat vond hij niet acceptabel. “Als we de sancties nu hadden geschrapt, hadden we al onze onderhandelingsruimte verloren.”

Toch zei Trump dat hij veel sympathie voelt voor Noord-Korea en dat hij er vertrouwen in heeft dat de landen in de komende weken wel tot een deal komen.

Lees ook op Business Insider