Zaterdag vieren de Noord-Koreanen de verjaardag van de stichting van hun land en experts denken dat het regime de feestdag aangrijpt om een langeafstandsraket te lanceren, een ICBM (InterContinental Ballistic Missile).

Zuid-Koreaanse media melden dat er een Noord-Koreaanse ICBM wordt vervoerd. De premier van Zuid-Korea heeft volgens CNN gezegd dat “sommige mensen denken dat Noord-Korea op de 9e een nieuwe intercontinentale raket gaat lanceren, deze keer met een gebruikelijke hoek.”

Intussen heeft Noord-Korea zelf gezegd dat de VS nog meer “cadeaupakketjes” kan verwachten in de vorm van rakettesten. Met slechts twee succesvolle tests tot nu toe hebben de Noord-Koreaanse langeafstandsraketten ook nog wel wat aanvullende tests nodig.

Maar het afvuren van een raket die duizenden kilometers af kan leggen, kan desastreuze gevolgen hebben als het niet goed wordt uitgevoerd.

Mogelijk weer vlucht over Japan

Net zoals eind augustus gebeurde, is het waarschijnlijk dat de Noord-Koreaanse raket weer over Japan of enkele andere landen in de Grote Oceaan zal moeten vliegen om een volledige ICBM-test te kunnen doen.

Als de VS een onaangekondigde raket detecteren die op weg is naar het Amerikaanse vasteland, kan dat leiden tot een nucleair conflict waarbij Noord-Korea vrijwel geheel vernietigd zou worden, dus Noord-Korea zal de raket waarschijnlijk ergens anders op richten.

Mogelijke trajecten zijn richting het zuiden naar de zuidpool of in de Grote Oceaan ten zuiden van de VS. Zelfs zonder wapens erop is de raket een grote bedreiging voor het maritieme leven en het luchtverkeer, aangezien hij met vele keren de geluidsnelheid door de atmosfeer komt razen.

Maar er is geen garantie dat de raket niet met wapens wordt uitgerust. In 1966 lanceerde China een met een kernkop uitgeruste raket toen de hele wereld er aan twijfelde of Peking wel in staat zou zijn een goedwerkende ICBM-raket af te vuren zonder hulp van buitenaf.

kim jong un chemistry

Foto: Noord-Korea heeft foto's vrijgegeven van Kim Jong-un in een nucleaire fabriek om twijfelaars te overtuigen. bron Reuters / KCNA

Nu wordt op vergelijkbare manier getwijfeld aan de nucleaire- en rakettechnologie van Noord-Korea. Berichten in de Noord-Koreaanse staatsmedia lijken vaak bedoeld om te bewijzen dat twijfelaars het bij het verkeerde eind hebben en de tests lijken soms uitgevoerd te worden om nog niet eerder vertoonde mogelijkheden te laten zien.

Een nucleaire ontploffing in internationale wateren zou ook zonder iemand te doden een ecologische ramp zijn met een blijvend effect op het milieu. Zo'n actie zou tot een massale veroordeling leiden van de internationale gemeenschap.

Maar het zou ook alle twijfel wegnemen dat de Noord-Koreaanse nucleaire dreiging reëel is en een nog niet eerder vertoonde druk zetten op de relatie tussen de VS en Zuid-Korea en dat past precies in het plaatje van Pyongyang.