Oprichter en topman Trevor Milton van de Amerikaanse maker van elektrische voertuigen Nikola stapt op.

Nikola is verwikkeld in een juridische strijd met een belegger die het bedrijf beschuldigt van bedrog.

Het aandeel Nikola noteerde maandag in de voorbeurshandel fors lager.

Oprichter Trevor Milton van het Amerikaanse bedrijf Nikola Motor Company is teruggetreden als topman en heeft per direct geen inhoudelijke taken meer bij de onderneming. Hij heeft de beslissing om te vertrekken zelf genomen, zo benadrukt de onderneming, die de afgelopen tijd geplaagd wordt door fraudebeschuldigingen en een inzakkende beurskoers.

“De focus moet liggen op het bedrijf en zijn missie”, aldus Milton in een verklaring. Maar de stap lijkt genomen om het bedrijf te beschermen.

De Amerikaanse beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) begon recent een onderzoek naar beschuldigingen van misleiding, fraude en bedrog.

De zaak draait om een rapport van speculatieve belegger Hindenburg Research, die Nikola beticht van fraude door bijvoorbeeld onjuiste informatie te geven over de mogelijkheden van zijn elektrische trucks.

Lees ook op Business Insider

Nikola suggereerde volgens de belegger in 2018 bij een videopresentatie dat er een operationeel prototype was van zijn elektrische truck, de Nikola One. Afgelopen week gaf het bedrijf toe dat er destijds inderdaad nog geen werkend prototype was.

Beurswaarde Nikola in de achtbaan

Nikola zegt dat Hindenburg een ‘shortseller’ is die door middel van de publicatie van een misleidend rapport het aandeel wil manipuleren om zo te profiteren van een koersdaling, na de sterke koersstijging eerder.

Het bedrijf, dat elektrisch aangedreven voertuigen ontwikkelt maar nog geen producten op de markt heeft gebracht, zag zijn beurswaarde na een aanvankelijke sterke opmars deze zomer sterk kelderen

Maandag noteerde het aandeel Nikola op de Amerikaanse beurs zo’n 15 procent lager op bijna 29 dollar.

Oprichter Trevor Milton blijft overigens wel de grootste aandeelhouder van Nikola, met een belang van ongeveer 20 procent.

Het in Phoenix in de Amerikaanse staat Arizona gevestigde Nikola kreeg afgeopen juni een notering op Wall Street. Het bedrijf werd opgericht in 2015.

Stephen Girsky, bestuurslid en voormalig vicevoorzitter van autogigant General Motors, volgt Milton op. General Motors heeft met Nikola een overeenkomst gesloten voor het leveren van een productieplatform voor de elektrische truck.

LEES OOK: Daimler stort zich op de markt voor elektrische trucks met 2 nieuwe modellen van Mercedes – en gaat strijd aan met Tesla en Nikola