NikkieTutorials, het YouTube-kanaal van de Noord-Brabantse visagiste Nikkie de Jager, is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een fenomeen.

In 2008 is de dan 14-jarige Nikkie de Jager nog een normale tiener. Ze is onzeker en wil erbij horen.

Dat verandert als ze een dag ziek thuis zit en het programma The Hills op MTV kijkt. Ze vindt de make-up van de actrices zo mooi dat ze op YouTube naar filmpjes zoekt waarin wordt uitgelegd hoe ze die look zelf kan namaken.

Wekenlang kijkt ze naar die filmpjes en uiteindelijk besluit ze om ze zelf ook te maken. Gewapend met een make-upkwast en de camera van haar moeder neemt ze haar eerste video op.

Inmiddels heeft ze 12 miljoen volgers op YouTube, maakt ze sterren als Kim Kardashian op en is ze zelf ook een ster te noemen. In januari 2020 doet ze een grote onthulling. Nikkie vertelt dat ze in het verkeerde lichaam geboren is, wat betekent dat ze transgender is.

Volgens Forbes is De Jager zelfs een van de belangrijkste beautyinfluencers. Hoe is een Brabants meisje zo ver gekomen? Dit zijn 21 dingen die je niet wist over Nikkie de Jager.


Nikkie de Jager wordt op 2 maart 1994 geboren in Wageningen, maar groeit op in het Noord-Brabantse Uden. Haar liefde voor make-up lijkt met de paplepel ingegoten, want haar moeder heeft haar eigen webshop voor cosmetica.

Haar moeder is erg belangrijk voor haar, zegt De Jager later in een interview met modeblad Glamour. "Mijn moeder is fantastisch! Ik heb nog nooit in mijn leven iemand meegemaakt die zo supportive is als zij. Ze houdt alles in de gaten, leest alles, ziet alles. Ik lijk fysiek ook veel op haar: ik bén mijn moeder, maar dan met lang haar."


Als kind interesseert ze zich niet veel voor make-up. Als ze op de middelbare school begint, doet ze simpelweg haar klasgenootjes na. Ze koopt dezelfde make-up als hen, ongeacht of het bij haar huidskleur past of niet, en maakt zichzelf daarmee op als een 'pannenkoek'.

In een vlog zegt ze dat ze zich achter haar make-up wil verschuilen. Rode vlekjes werkt ze daarom bijna obsessief weg met een dikke laag foundation en ze gebruikt zelfs huidkleurige lippenstift, waarmee alle kleur uit haar gezicht verdwijnt.


Dat verandert op haar veertiende als ze op een dag ziek thuis zit en het realityprogramma The Hills kijkt, over drie vriendinnen die in Los Angeles wonen.

"Ik zag die meiden en dacht: zo wil ik eruitzien", zegt Nikkie de Jager in een gesprek met NU.nl. "Ik vond een video van visagiste Sandy Gold, die een video maakte over de eyeliner van Lauren Conrad. Dat vond ik zo fascinerend. Er ging een nieuwe wereld voor me open. Ik ben naar de drogist gegaan om spulletjes te halen, ik deed de deur van de badkamer op slot en ging oefenen."


Een paar maanden later neemt ze haar eerste video op voor haar kanaal NikkieTutorials. Ze leent stiekem de camera van haar moeder, zet die op een schoenendoos en vertelt enigszins verlegen in het Engels over hoe ze de make-up aanbrengt op haar gezicht.

De video wordt in de weken nadat ze hem online zet zeven keer bekeken en ze krijgt er drie reacties op. Toch houdt het bescheiden aantal views haar niet tegen, ze is er zelfs blij mee. "Ik dacht: wow. Dit wérkt dus! Ik bedoel, er hadden zeven mensen naar gekeken, dat waren meer mensen dan bij ons thuis", zegt ze tegen Glamour.


Ze vindt het leuk, dus ze neemt meer video's op. Ook haar klasgenoten komen erachter dat ze dat doet. "Ik merkte dat ze het interessant vonden. Alleen al het feit dat ik het in het Engels deed."

Dat krikt haar zelfvertrouwen op. "Na jarenlang kleineren kreeg ik ineens respect", zegt ze tegen Glamour. "Dat vond ik natuurlijk wel leuk."


Naarmate de video's van NikkieTutorials meer bekeken worden, valt De Jager ook op in de professionele make-upwereld. Als ze zestien of zeventien is, krijgt ze een mailtje van de B Academy, waar een visagie-opleiding wordt gegeven. Het opleidingshoofd nodigt haar uit om op de academie nog meer bij te leren.

"We werden zo'n zeven, acht jaar geleden getipt: dit meisje moeten we in de gaten houden", zegt opleidingshoofd van de B Academy Pascale Tesser tegen NU.nl. "We hebben haar uitgenodigd op de academie en aangeboden haar technische skills te leren, zodat ze nog beter kon worden. Toen ze binnenkwam, wisten we gelijk al: dat wordt een grote. Ze is niet alleen goed met make-up, maar is heel pienter. Ze snapt het spel."


Als ze een aantal cursussen bij de B Academy heeft afgerond, gaat ze bij het bedrijf van Tesser aan de slag: Colorfool Agency. Ze is eindelijk professioneel visagiste.

Bij het bedrijf mag ze aan veel belangrijke projecten meewerken. Ze is bijvoorbeeld achter de schermen te vinden bij Hollands & Benelux's Next Top Model en Miljoenenjacht.


Ze heeft een duidelijk idee van wat ze later wil gaan doen. In een NikkieTutorials-video uit die tijd vertelt ze dat ze over vijf jaar met Vogue wil hebben samengewerkt, de hele wereld over wil reizen voor haar werk en aan de grote modeshows in Parijs en Amsterdam mee wil werken.

"Ik wil een geweldig leven hebben, op het gebied van werk maar ook privé", zegt Nikkie de Jager.


Ondertussen wordt haar succes op YouTube groter en groter. De Jager verdient dan ook geld met haar kanaal NikkieTutorials, al wil ze niet zeggen hoeveel.

"Bij YouTubers en influencers is het altijd dé vraag: 'Maar hoeveel verdienen ze?'", zegt Nikkie de Jager tegen Beau Monde. "Dan denk ik: daar wordt bij anderen toch ook niet zo'n heisa van gemaakt? Soms lijken mensen meer geïnteresseerd in mijn salaris, dan wie ik ben en waar ik voor sta. Dat vind ik jammer. Dan zeg ik liever niks."

Op haar zeventiende, in 2011, geeft ze bij De Wereld Draait Door toe dat ze een goed zakcentje verdient aan haar video's. Maar hoeveel wil ze niet kwijt.


Als De Jager in 2012 haar achttiende verjaardag viert, heeft ze iets meer dan 150.000 volgers op haar YouTube-kanaal NikkieTutorials. Haar video's zijn bijna 24 miljoen keer bekeken.

Bijzonder is dat die 150.000 volgers lang niet allemaal Nederlands zijn. Doordat ze Engels spreekt, komen veel van haar volgers uit het buitenland.

Zelf vindt ze het volstrekt logisch om Engels te spreken, vertelt ze in een video. Ze leerde de taal vooral door veel televisie te kijken. "Als kind keek ik veel Amerikaanse televisie. En als je vervolgens iedere week een video in het Engels opneemt, raak je eraan gewend om de taal te spreken. Ik lees ook veel Engelse boeken om de grammatica te leren."


Haar volgersaantal blijft gestaag groeien. In december 2013 heeft ze 340.000 volgers, een jaar later is dat bijna verdubbeld naar 600.000 en in juni 2015 vliegt ze door de magische grens van een miljoen volgers. De oorzaak: haar video The Power of Makeup, die de hele wereld over gaat.

Hoewel ze de video, waarin ze maar één kant van haar gezicht opmaakt om te laten zien wat de kracht van make-up is, eerst niet goed genoeg vond en niet wilde uploaden, gaat hij viral. De Daily Mail, ABC News en nog veel meer internationale media schrijven over haar. Het aantal volgers van NikkieTutorials gaat plotseling door het dak.


Toch blijft ze nuchter onder dat succes. Dat viert ze namelijk niet door tot in de late uurtjes in de kroeg te staan, maar door uit eten te gaan met haar familie.

Iedere keer dat Nikkie de Jager een mijlpaal bereikt, gaat ze uit eten met haar familie. "Gewoon bij een van onze favoriete eettenten in Brabant. Ik ben dol op eten en mijn ouders ook. Dus dat is wat we standaard doen bij elk miljoen", zegt ze tegen Beau Monde.


Met haar succes wordt Nikkie de Jager ook zakelijk gezien steeds interessanter. Uit een onderzoek in 2016 blijkt dat ze in twee maanden tijd voor maar liefst 20 miljoen euro aan pr-waarde weet te genereren.

Daarmee is ze invloedrijker dan vlogger Enzo Knol.


Aangezien ze daar zelf ook een hoop geld aan verdient, lukt het haar om in 2017 een gigantisch landhuis te kopen. Ze is dan 23.

Het huis in Uden staat oorspronkelijk te koop voor 945.000 euro, maar De Jager koopt het voor slechts 645.000 euro nadat het 38 maanden te koop heeft gestaan.


Terwijl ze druk bezig is met die koop, weet ze ondertussen ook nog een video op te nemen met Kim Kardashian. De video waarmee De Jager bekend is geworden bij het grote publiek, The Power of Makeup, herhaalt ze bij de realityster. Ook haar maakt ze maar voor de helft op.

"Met Kim Kardashian samenwerken, was echt mijn hoogtepunt van het afgelopen jaar", zegt ze later als ze bij Jinek aan tafel zit. "Ze heeft mij opgezocht en mij een berichtje gestuurd  met de vraag of ik haar wilde opmaken. We appen nu best vaak, over van alles."


Ondertussen gaat het privé niet helemaal goed. Het stiefbroertje van Nikkie de Jager blijkt ernstig ziek, hij heeft een zeldzame vorm van kanker, vertelt ze in een video.

"Twee jaar geleden is er kanker bij hem geconstateerd", zegt ze in de lente van 2018 tegen Glamour. "Het is een zeldzaam soort lymfeklierkanker waarvan je twee versies hebt: versie A is kut en versie B is héél kut. Na een jaar chemokuren en bestralingen was hij clean, maar het is onlangs weer teruggekomen. Hij is niet opgegeven, maar zijn kansen zijn wel heel klein. En dat voor een jongen van dertien."


Niet veel later overlijdt hij. Eind mei 2018 laat De Jager weten dat haar broertje het gevecht tegen zijn ziekte heeft verloren.

"Je hebt me geleerd hoe ik het leven moet leven", zegt ze op sociale media. "Fier en krachtig, net als jij dat deed. Dankjewel."


2018 is sowieso geen makkelijk jaar voor De Jager. Op Instagram laat ze ook nog weten dat het uit is met haar vriend Rick.

De twee waren ruim zes jaar lang een stel. Rick was ook de manager van De Jager, maar hij bleef liever achter de schermen. De volgers van NikkieTutorials kregen hem slechts één keer te zien, in een video waarin ze hem ervan overtuigde om haar make-up te doen.


Vervolgens krijgt ze ook nog een hoop kritiek over zich heen. Ze bezoekt namelijk regelmatig de plastisch chirurg voor fillers en botox. Daar is ze open over, maar sommigen vinden dat ze daarmee het verkeerde voorbeeld geeft aan haar fans en volgers.

Dit bericht bekijken op Instagram

THANK GOD FOR PUBERTY AND FILLERS 👽✨

Een bericht gedeeld door NikkieTutorials (@nikkietutorials) op

Zelf snapt ze de kritiek niet zo. "Ik ben mijn eigen persoon", zegt ze in Beau Monde. "Iedereen maakt z'n eigen regels en bepaalt zelf hoe hij in het leven staat. Dankzij die ingrepen voel ik me zelfverzekerd en goed. Waarom zou dat niet mogen?"


In 2019 bereikt ze haar volgende mijlpaal: ze mag zichzelf één van de tien deelnemers van Wie is de Mol? noemen. Ze kijkt dat programma al sinds ze een klein meisje is.

Op de website van Wie is de Mol? zegt ze dat ontzettend blij was toen ze werd gevraagd. Ze heeft voor haar deelname zelfs een cursus over expressies en lichaamstaal gevolgd. "Als je mij achterin de groep iedereen ziet bestuderen, ik ben lichaamstaal aan het lezen", aldus NikkeTutorials.


Het speculeren is dan ook begonnen: is NikkieTutorials de mol? Vlak voordat haar deelname aan het programma bekend werd, plaatste ze wel deze video waarin ze haar make-up in het donker doet. Waarom zou ze dat doen?

Juist, omdat een mol haar make-up in het donker moet doen.


Nikkie onthult noodgedwongen dat ze transgender is.

Op 13 januari 2020 plaatst Nikkie een video met de titel I'm Coming Out, waarin ze onthult dat ze transgender is. Haar plan was om dit op een dag met haar volgers te delen, op haar eigen voorwaarden als daarvoor de tijd rijp is, vertelt ze.

"Het ziet ernaar uit dat die kans mij ontnomen is", zegt Nikkie, waarmee ze doelt op chantage. "Dus vandaag neem ik het heft in handen en moet jullie iets vertellen."

Nikkie vertelt dat ze het nieuwe jaar wil beginnen met "de waarheid". "Het is tijd om los te laten en eindelijk vrij te zijn. Ik ben geboren in het verkeerde lichaam, wat betekent dat ik transgender ben", vertelt de visagist met een trillende stem.

Ze hoopt dat ze anderen inspireert om ook vrij te zijn en te zijn wie ze willen zijn. "Ik ben Nikkie Tutorials en ik ben Nikkie. We hebben geen labels nodig. Als je een label wilt plakken dan ben ik transgender. Maar uiteindelijk ben ik, ik. En uiteindelijk ben jij, jij."

Ook voor haar chanteurs heeft ze een boodschap: "Ik ben gechanteerd door mensen die mijn verhaal wilden lekken naar de pers. In het begin was dat beangstigend. We leven in een wereld waar haat bestaat. Het is smerig. En ik weet dat de chanteurs kijken. Ik ben niet bang. Naar de mensen die me hebben gechanteerd: deze middelvinger is voor jullie. Geniet er maar van."

LEES OOK: Dit zijn de bestverdienende influencers van 2017 volgens Forbes – óók de Brabantse Nikkie de Jager