• Als je vaak moet niezen, probeer dan te achterhalen waar dat door komt en triggers als pittig eten en fel zonlicht te vermijden.
  • Het werken aan je immuunsysteem en het drinken van kamillethee kan ook helpen.
  • Vlak voordat je gaat niezen, kan je dat ook proberen te voorkomen door je neus te snuiten of zachtjes in je neus te knijpen.
  • Lees ook: 8 simpele tips om je immuunsysteem te versterken

Het is lente, al zou je dat niet denken met de sneeuw deze dagen. De zon gaat weer schijnen en er bloeit van alles. Dat betekent ook dat er relatief veel pollen in de lucht zweven die je neus kunnen teisteren. Gevolg: een niesbui.

Niezen is een biologische reactie die optreedt wanneer de slijmvliezen in de neus geïrriteerd zijn. Dit is meestal het gevolg van triggers zoals allergieën, gekruid eten, of ziekten zoals verkoudheid.

Er zijn manieren waarmee je het aantal niesbuien kunt beperken, waaronder een aantal open deuren als het vermijden van triggers en het behandelen van allergieën. Maar van sommige tips heb je misschien nog nooit gehoord.

Daarnaast zijn er trucs om een opkomende nies te stoppen. Hoewel het niet goed is om een niesbui tegen te houden, zijn er misschien situaties waarin je deze niet wil laten gaan.

Lees hier hoe je niesbuien kunt beperken en hoe je een opkomende nies kan stoppen.

1. Vermijd triggers

"De belangrijkste stap in het stoppen van je niezen is het aanpakken van de hoofdoorzaak", zegt Linda Khoshaba, hormoonspecialist en oprichter van Natural Endocrinologist Specialists AZ in de Verenigde staten. "Uitzoeken waarom je niest en deze factoren elimineren is de beste verdediging."

Volgens Khoshaba weten de meeste mensen welke triggers hen aan het niezen maken. Als je die probeert te vermijden - of je neus spoelt als je ze wel tegenkomt - kan dat voorkomen dat je niest, zegt ze.

De usual suspects zijn:  

  • Pollen
  • Stof
  • Schimmel
  • Luchtvervuiling of rook
  • Droge lucht
  • Poeders
  • Pittig eten of sterk gekruid voedsel

2. Behandel je allergieën

Ongeveer 30 procent van de wereldwijde bevolking heeft last van seizoensgebonden allergieën die leiden tot niezen. Als je hier last van hebt, kun je beginnen met het innemen van medicijnen tegen hooikoorts die je bij de drogist kunt kopen.

De meeste allergiemedicijnen bevatten antihistaminica. Deze werken door het blokkeren van de chemische stof histamine, die je lichaam vrijgeeft als reactie op een allergeen. Antihistaminica kunnen de zwelling van de neus verminderen, wat kan helpen om het niezen te stoppen.

Als de symptomen aanhouden, ga dan naar een (allergie-)arts die medicatie of injecties tegen allergieën kan voorschrijven.

3. Grijp naar de neusspray 

Als je niesbuien krijgt van irriterende stoffen, zoals stof of schimmel, kan een neusspray met zoutoplossing helpen om deeltjes weg te spoelen die je anders zouden laten niezen, zegt Khoshaba. Zo'n neusspray is bij de drogist verkrijgbaar.

Wil je een seizoensallergie behandelen, dan kun je een corticosteroïdenneusspray gebruiken, die in Nederland alleen op recept verkrijgbaar is. Deze neusspray is het meest effectief als je hem consistent gebruikt gedurende het allergieseizoen.

4. Gebruik een luchtbevochtiger

Als de slijmvliezen in je neus uitdrogen, raken ze sneller geïrriteerd.

Gebruik een luchtbevochtiger terwijl je slaapt, vooral als je in een droog of koud klimaat woont. Op die manier houd je je neus vochtig en gezond.

5. Versterk je immuunsysteem

Vitamine C (in paprika's en citrusvruchten) en zink (in vis, schaal- en schelpdieren en vlees) zijn beide belangrijk voor een gezond immuunsysteem, dat je kan helpen virussen te bestrijden die tot niezen kunnen leiden.

"Zorg voor voldoende vitamine C en zinc om je immuunsysteem op te bouwen, om de impact van allergieën te verminderen en de kans op infecties te verkleinen", zegt Khoshaba. "Door je inname van vitamine C te verhogen, kun je mogelijk de hoeveelheid niezen in het algemeen verminderen."

6. Drink kamillethee

Kamillethee is goed voor het slapen gaan, maar het kan ook antihistamine-eigenschappen hebben die niezen kunnen helpen voorkomen.

Khoshaba raadt aan om elke avond voor het slapen gaan een kopje te drinken om enige irritatie te verminderen. "Het kan een geweldig middel zijn om niezen te bestrijden, omdat het de totale hoeveelheid histamine in je lichaam kan verminderen", zegt ze.

7. Skip pittig eten

Pittig of sterk gekruid eten kan niezen uitlokken, zelfs als je het niet vaak eet. Dit komt door een aandoening die smaakrhinitis heet.

"Dit veroorzaakt irritatie en zwelling van de neus, wat leidt tot niezen", zegt Khoshaba. Wees bewust van welk voedsel je moet niezen en vermijd dat in de toekomst. Zwarte peper, curry en uien zijn vaak triggers van smaakrhinitis.

8. Eet kleine maaltijden 

Te veel eten kan niezen veroorzaken. Deze zogenaamde snatiation reflex lijkt verband te houden met een volle maag. Wetenschappers zijn er nog niet uit waarom dit gebeurt, maar het kan voorkomen worden door kleinere maaltijden te eten, zegt Khoshaba.

9. Vermijd fel licht

Sommige mensen hebben een genetische aandoening waardoor blootstelling aan fel licht, meestal zonlicht, niezen veroorzaakt, evenals een prikkelend gevoel in de neus. Dit wordt de 'fotische niesreflex' of het 'ACHOO-syndroom' genoemd.

Wetenschappers weten niet zeker waarom dat gebeurt, maar uit onderzoek blijkt dat mensen mensen die het hebben mogelijk gevoeliger zijn voor stimuli in hun visuele cortex. Naar schatting 18 tot 35 procent van de mensen kampt ermee.

De kans dat het gebeurt is groter als je een donkere ruimte verlaat en direct in een fel verlichte andere ruimte terechtkomt. Je kan een zonnebril of een pet dragen om te voorkomen dat je moet niezen van fel zonlicht.

10. Snuit je neus

Als je een kriebel in je neus voelt en het gevoel hebt dat je gaat niezen, pak dan een zakdoek om je neus te snuiten.

"Door je neus te snuiten, verwijder je de irriterende stoffen uit je neusholte", zegt Khoshaba.

Om je neus goed te snuiten moet je zachtjes een neusgat per keer snuiten.

11. Knijp in je neus

Zachtjes in je neus knijpen kan helpen te voorkomen dat je niest, als je het voelt opkomen.

Zorg er wel voor dat je het doet voordat je gaat niezen en niet tijdens het niezen, want in dat geval kan de extra druk volgens Khoshaba zorgen voor beschadigingen aan je trommelvliezen, neus en ogen.

12. Druk je tong tegen je gehemelte

Artsen weten niet precies waarom, maar volgens Khoshaba kan dit helpen. 

Als je aan voelt komen dat je gaat niezen, druk dan je tong tegen je tanden of je gehemelte.

Een bepaald woord zeggen om niezen te voorkomen, zoals "banana" of "pickle" voor Engelstaligen, helpt veel minder..

Is het slecht om niezen in te houden? 

Het gebeurt zelden, maar als je niezen inhoudt, kunnen je trommelvliezen en in enkele gevallen je keel beschadigd raken. 

Zo behandelden Britse artsen in 2018 een man wiens keel was gescheurd nadat hij had geprobeerd zijn niezen in te houden door in zijn neus te knijpen en zijn hand voor zijn mond te houden.

Het is in zijn algemeenheid beter gewoon te niezen en je lichaam zijn natuurlijke mechanisme te laten gebruiken om van bacteriën en irriterende stoffen af te komen.

LEES OOK: Gezond dieet: bonen, noten en granen kunnen 10 jaar extra aan je leven plakken