• De nieuwe baas van de Turkse centrale bank Fatih Karahan zegt dat het strenge rentebeleid gehandhaafd wordt om de inflatie te temmen.
  • Karahans voorganger die vrijdag aftrad, verhoogde beleidsrente in korte tijd van minder dan 10 procent naar 45 procent.
  • In december stegen de prijzen in Turkije nog met 65 procent ten opzichte van een maand eerder. Eind 2024 moet de stijging zijn gehalveerd.
  • Lees ook: Inflatiespook getemd? Nieuwe verrassingen met prijsuitschieters niet uitgesloten in 2024

De zaterdag aangetreden president van de centrale bank in Turkije, Fatih Karahan, blijft doorgaan met het strenge rentebeleid van de bank. Daarmee wil hij de torenhoge inflatie in het land verder proberen terug te dringen.

Karahans voorganger Hafize Gaye Erkan trad voor het weekend af nadat zij in opspraak was geraakt.

Prijsstabiliteit is “de prioriteit” voor de centrale bank, liet Karahan weten in een verklaring die is gepubliceerd op de website van de bank.

“We zijn vastbesloten om de noodzakelijke monetaire verkrapping te handhaven totdat de inflatie daalt tot een niveau dat overeenkomt met onze doelstelling”, zei hij verder. De afgelopen maanden is het rentetarief in Turkije in rap tempo verhoogd, van 8,5 procent naar 45 procent.

Turkije: prijzen stegen met 65% in december

De afgelopen jaren baarde het Turkse monetaire beleid nog opzien. Zo verlaagde de centrale bank onder druk van president Recep Tayyip Erdogan de rentetarieven juist. Maar doorgaans zijn renteverhogingen juist een middel om de inflatie te bestrijden.

In december stegen de prijzen in Turkije nog met 65 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Beleidsmakers van de centrale bank verwachten bovendien dat de inflatie haar piek nog niet bereikt heeft, maar de komende maanden verder stijgt tot zo'n 75 procent. Richting het einde van het jaar moeten de prijsstijgingen weer ruimschoots halveren.

In december zei Karahans voorganger Erkan nog dat ze bij haar moeder woonde omdat de huren in Istanboel zo hoog waren dat ze geen huis kon vinden.

Erkan was de eerste vrouwelijke gouverneur van de Turkse centrale bank en werd in juni aangesteld. Zij trad terug omdat haar vader betrokken zou zijn geweest bij beslissingen van de bank. Erkan heeft dat ontkend en zegt te zijn teruggetreden om haar familie en jonge kind te beschermen.

Lees ook: Inflatiespook getemd? Nieuwe verrassingen met prijsuitschieters niet uitgesloten in 2024