Om ervoor te zorgen dat meer mensen een tweedehands elektrische auto kunnen aanschaffen, trekt het kabinet 600 miljoen euro uit. Na berichtgeving van RTL Nieuws bevestigen meerdere Haagse bronnen tegenover persbureau ANP dat een dergelijke subsidieregeling in de maak is.

Momenteel worden elektrische auto’s vaak naar het buitenland geëxporteerd als ze van eigenaar wisselen omdat deze tweedehands te duur zijn voor veel Nederlanders.

De maatregel is onderdeel van een groter pakket maatregelen om de klimaatdoelen voor 2030 te halen. Het kabinet wil toe naar een CO2-reductie van 55 procent ten opzichte van 1990. Vorige maand schreven ambtenaren in een belangrijk advies dat een extra reductie van 22 megaton CO2 nodig is om deze doelen te halen. Dat is precies de reductie van het pakket dat nu voorligt.

Het kabinet geeft 90 miljoen euro uit om meer laadpalen neer te zetten. Ook zullen grote vervuilers zwaarder worden belast. Momenteel wordt de belasting lager naarmate bedrijven meer energie verbruiken. Daar moet van het kabinet een einde aan komen.

Eerder was het plan om leasemaatschappijen te verplichten om vanaf 2025 hun hele wagenpark te elektrificeren, maar dat is van tafel. In plaats daarvan worden werkgevers verplicht om de CO2-uitstoot van dienstreizen te beperken. Dat kan bijvoorbeeld door werknemers te stimuleren om de trein te pakken.

Aanschafsubsidie elektrische auto: nieuw en tweedehands

Momenteel bestaan er voor zowel nieuwe elektrische auto's als voor elektrische occasions al subsidieregelingen. Voor dit jaar geldt voor een nieuwe elektrische auto een subsidie van 2.950 euro en voor een occasion een subsidie van 2.000 euro.

Voor elektrische occasions is dit jaar een budget van 32,4 miljoen euro beschikbaar gesteld. Per 24 april was er nog 21,75 miljoen euro van dit budget beschikbaar.

De occasion moet op of na 1 januari 2023 zijn gekocht om in aanmerking te komen voor de subsidie. Het mag geen tot elektrische auto omgebouwd model zijn. Het moet ook gaan om een volledig elektrische auto met een actieradius van minimaal 120 kilometer. Bovendien moet de oorspronkelijke catalogusprijs tussen de 12.000 euro en 45.000 euro hebben gelegen.

LEES OOK: Wat doet prijsverlaging van Tesla met de prijzen van tweedehands elektrische auto’s? Zo hard zijn de prijzen van 6 occasions gedaald