Na 4 jaar heeft Nederland sinds maandag nieuwe kentekens op personenauto’s. De nieuwe kentekens hebben één letter, drie cijfers en dan nog twee letters. Zo werd er maandag een kenteken uitgegeven met de combinatie G-936-BB.

De eerste nieuwe plaat, met de cijferlettercombinatie G-001-BB, is de eerste in de tiende serie waaruit ongeveer 2,7 miljoen afgiftes van kentekens worden gedaan, zo liet de RDW weten.

In 2015 werd de negende kentekencombinatie geïntroduceerd met het kenteken GB-001-B.

Het eerste kenteken uit de nieuwe serie werd maandag geplaatst op een elektrische BMW. De RDW hield de datum voor de invoering van de nieuwe kentekens tot het laatste moment geheim om te voorkomen dat mensen geen nieuwe auto’s meer zouden kopen.

Autoverkopen kennen trage start in 2019

De verkoop van nieuwe personenauto’s lag in de eerste helft van dit jaar meer dan een tiende lager uitgekomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens brancheorganisaties RAI Vereniging en BOVAG komt dit vooral door de toegenomen aanschafbelasting op nieuwe auto’s (bpm) als gevolg van nieuwe emissietesten.

Sinds 1 september vorig jaar moeten alle nieuwe in Europa geproduceerde auto’s worden getest op basis van de zogeheten WLTP-emissietestmethode. Bij deze test valt de gemeten CO2-uitstoot voor een auto veelal hoger uit dan bij de oude test. Omdat in Nederland de hoogte van de bpm op auto’s wordt bepaald op basis van de uitstoot van CO2, valt de bpm ook vaak fors hoger uit.

Alles bij elkaar zijn er van januari tot en met juni 226.482 wagens op kenteken gezet, tegen 252.988 een jaar eerder. De best verkochte merken waren Volkswagen, Opel en Peugeot. Bij de meest populaire modellen stond de Volkswagen Polo op 1, gevolgd door de Ford Focus en de Tesla Model 3. Van die laatste, volledig elektrische wagen werden er in zes maanden dik 6000 aan de man gebracht.

LEES OOK: Deze Franse startup bouwt de populairste benzine-auto’s om naar elektrisch – en dat voor slechts €8.500