Voor een steeds grotere groep beleggers maken cryptomunten een vast bestanddeel uit van hun beleggingen. Dat blijkt uit een reeks peilingen die cryptohandelsplatform LiteBit en Business Insider hielden onder bezoekers van de zakennieuwssite.

Inmiddels hebben ruim 700.000 Nederlanders geïnvesteerd in een cryptomunt, meldde de NOS begin mei. Meestal gaat het om bitcoin, maar ook ethereum wint aan populariteit. Een ontwikkeling die zich niet beperkt tot Nederland. Er is sprake van een wereldwijde trend.

Die populariteit zie je terug in de koersen. Bitcoin boekte dit jaar een koerswinst van zo’n 50 procent

Nog veel spectaculairder was de koersstijging van ethereum in dezelfde periode: de munt die bij het Ethereum-netwerk hoort werd bijna 5 keer zo veel waard sinds de start van 2021.

Bitcoin en ethereum als alternatief voor sparen

Hoe komt het dat digitale munten steeds interessanter worden voor een grotere groep? In Nederland speelt ongetwijfeld mee dat spaarrentes bijzonder laag zijn en steeds vaker zelfs negatief.

Veel Nederlanders houden spaargeld deels aan als financiële buffer voor onverwachte tegenvallers. Maar voor overtollige spaargeld is beleggen in aandelen of vastgoed vaak het alternatief.

Dat blijkt ook de stijgende beurskoersen van de afgelopen maanden. Ondanks dat de coronacrisis nog steeds aan de gang is en de economie nog op stoom moet komen, bleven de beurskoersen maar stijgen en komt ook aan de oplopende huizenprijs geen einde.

De AEX won meer dan 10 procent in de eerste maanden van 2021. Vergeleken met de koersstijgingen in de cryptomarkt is die stijging echter marginaal. Een duidelijk teken dat met crypto’s steeds meer beleggers een alternatief voor aandelen of vastgoed lijken te hebben gevonden.

Actieve beleggers en crypto

LiteBit en Business Insider waren benieuwd naar hoe actieve beleggers – daar kunnen we de bezoekers van de businesssite wel toe rekenen – staan tegenover het beleggen in cryptovaluta.

Klopt de aanname dat crypto’s meer en meer een algemeen geaccepteerde belegging is geworden? Welk percentage steekt geld in bitcoin of ethereum en hoe nauwgezet volgen ze het nieuws?

Om dat te achterhaalde peilden Business Insider en LiteBit diverse malen de mening van bezoekers van de site. Het blijkt dat een aanzienlijk deel van de lezers van Business Insider cryptovaluta als een valide investering zien.

De helft van de ondervraagden zegt in crypto te beleggen. 20 procent ziet het als een spel, maar 30 procent beschouwt het voornamelijk als een serieuze investering.

Opvallend, zeker gezien de grote volatiliteit van de koersen, is dat veel cryptobeleggers onder de lezers van Business Insider het vooral zien als een investering voor de lange termijn in plaats van speculatieve belegging. Slechts 11 procent belegt voornamelijk actief met cryptomunten.

Cryptovaluta lijken dus inderdaad voor veel beleggers een vast onderdeel te worden van hun vermogensstrategie.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met LiteBit. LiteBit is een platform waar je op een veilige en gemakkelijke manier bitcoin en meer dan 50 andere crypto’s kunt kopen en verkopen. LiteBit werkt met verschillende betaalmethoden, zoals iDEAL en Creditcard. Er is ook een app. Bitcoin kopen is nog nooit zo eenvoudig geweest!