Pas volgende zomer zal de volledig elektrische ID.3 van Volkswagen voor het eerst op de Nederlandse wegen rijden, maar hij is vanaf deze woensdag al wel te bestellen. Dat wordt wel een blinde bestelling, want niemand heeft de elektrische auto nog gezien.

Volkswagen presenteert de ID.3 pas in september officieel, maar heeft nu de eerste details bekend gemaakt. Het instapmodel krijgt een actieradius van 320 kilometer en heeft een basisprijs van ongeveer 30.000 euro.

The first edition’, die nu besteld kan worden, heeft met 420 kilometer een wat groter bereik en is ook duurder, maar de prijs blijft wel onder de 40.000 euro. Volgens de website Autobahn worden er 30.000 exemplaren gemaakt van de eerste editie en wordt hij geleverd met een jaar lang gratis laadkrediet en zes jaar gratis onderhoud. Wie er een wil, moet 1.000 euro aanbetalen.

Dat blinde kopen komt overigens veel vaker voor, zegt autojournalist Wouter Karssen tegen RTL Z: “Dat is toch wel van alle tijden. Zo bestelde je de nieuwe Golf ook al op basis van alleen een afbeelding, net als later onder meer de nieuwe Porsche 911 en de Model 3. Al wist je toen, in tegenstelling tot de ID.3, nog enigszins hoe je auto eruit zou zien.”

Topmodel heeft actieradius van 550 kilometer

Naast het basismodel en ’the first edition’ komt de Duitse autobouwer ook met een topmodel in de ID.3-serie. Volkswagen belooft dat je daarmee zonder tussendoor op te laden in één keer van Utrecht naar Parijs kan rijden. De actieradius is 550 kilometer en de auto gaat maximaal 50.000 euro kosten.

De definitieve specificaties en prijzen van alle drie de versies worden in september vrijgegeven tijdens de IAA van Frankfurt. Dan krijgen we de ID.3 ook voor het eerst te zien.

Volkswagen is rijkelijk laat met het inzetten op elektrisch rijden, maar is volgens RTL Z van plan om na de ID.3-serie ook snel met andere elektrische modellen te komen, waaronder een SUV en een variant op het klassieke Volkswagen T1- busje.

Lees meer over elektrisch rijden: