Voor ondernemers, ook zzp’ers, die een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) willen afsluiten, gaat een nieuwe verplichting gelden.

Om van de NHG gebruik te kunnen maken, moeten deze ondernemers vanaf 1 januari 2019 hun inkomen laten berekenen door een onafhankelijke expert. Met deze Inkomensverklaring Ondernemer moet vervolgens de hypotheek worden aangevraagd. Je moet wel minstens een jaar actief zijn als ondernemer.

Als ondernemer kun je niet helemaal zelf kiezen welke adviseur jouw inkomen gaat vaststellen. Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de organisatie achter de NHG, heeft hiervoor vier rekenexperts aangewezen: Overviewz (Barneveld), Pentrax Advies (Nijmegen), Raadhuys (Den Haag) en Zakelijk Inkomen (Nieuwegein).

De kosten zijn, afhankelijk van de ondernemingsvorm, ongeveer 250 euro.

Verzekerd tegen een restschuld

Wie een NHG-hypotheek neemt, is daarmee onder bepaalde voorwaarden verzekerd tegen een restschuld. Het WEW betaalt een eventuele restschuld terug aan de bank, als een huis bij gedwongen verkoop onvoldoende opbrengt om de hypotheekschuld helemaal af te lossen.

Je kunt de NHG aanvragen als de hypotheek niet hoger is dan 265.000 euro (2018), volgend jaar ligt de kostengrens op 290.000 euro. Dankzij de garantie is het risico voor de bank lager, waardoor de rente van NHG-hypotheken doorgaans ook lager is.

Lees ook:

Lees ook op Business Insider

Lange tijd konden ondernemers alleen in aanmerking komen voor een NHG-hypotheek als zij minstens drie jaar actief waren. Maar eind 2016 is de WEW een pilot gestart waarbij ondernemers al na een jaar een NHG-hypotheek kunnen aanvragen.

De ondernemers moesten dan wel hun inkomen laten vaststellen in de Inkomensverklaring Ondernemer, die wordt nu dus verplicht.

Daarmee kunnen ondernemers bij 17 geldverstrekkers terecht. Dit betekent nog niet dat je de hypotheek ook krijgt, de bank moet de NHG-inkomensverklaring en de andere documenten nog beoordelen.

Banken hebben het de afgelopen jaren makkelijker gemaakt voor ondernemers en zzp’ers om aan een hypotheek te komen.

Lees in dit verband: Je bent zzp’er en je wilt een hypotheek – hoe vriendelijk is de bank dan?