In een aflevering van de nieuwe comedyshow van Netfix, Historical Roasts, zegt presentator Jeff Ross het zelf al: “Nadat deze aflevering online gaat, zal ik waarschijnlijk een poosje moeten onderduiken.”

Geen hele gekke gedachte als je bedenkt dat hij op het punt staat om Hitler de gelegenheid te geven om Anne Frank te roasten. Dat is een evenement waarbij mensen op ironische wijze worden beledigd of geëerd.

Ross gebruikt iedere aflevering van zijn programma om een historisch figuur te roasten. In zijn zes afleveringen zijn bijvoorbeeld ook Abraham Lincoln en Cleopatra te gast – uiteraard gespeeld door acteurs. Naar eigen zeggen wil hij de mensen roasten om ze op die manier te eren, omdat hij bewondering voor ze heeft.

De keuze voor Anne Frank maakte hij omdat hij graag een aflevering over de Tweede Wereldoorlog wilde maken, maar daar moeilijk een gast bij kon verzinnen. “Hitler? Daar ben ik geen fan van”, grapt hij. “Churchill? Die drankrekening kan ik me niet veroorloven.”

“Dus ik dacht: wie verdient de laatste lach? Vanavond is onze eregast Anne Frank. Ik weet wat velen van jullie denken: oy vey (een Jiddische uitdrukking die verbijstering of ergernis uitdrukt, red.). Ben je gek geworden? Maar ik maak alleen grapjes om de mensen waar ik om geef en Anne Frank ligt me na aan het hart.”

Hitlergroet als grap

De aflevering wordt daarna al snel smakeloos. In de tweede helft komt Hitler, gespeeld door komiek Gilbert Gottfried aan het woord. Hij richt zich tot Anne Frank.

"Hoe is het, Anne?", vraagt hij aan comédienne Rachel Feinstein. "Ik heb je niet meer gezien sinds je zo groot was", zegt hij, terwijl hij met zijn arm een Hitlergroet brengt om te laten zien hoe lang ze toen was.

"Iedereen kent je als een held en een bestsellerauteur", vervolgt hij, "maar voor mij blijf je altijd m'n kleine nummer 825060."

Vervolgens maakt hij grapjes over de Holocaust. Als het over problemen gaat die veroorzaakt worden door de groeiende wereldbevolking, zoals klimaatverandering, zegt Gottfried dat hij "nog wel een oplossing voor overbevolking heeft".

Dan richt hij zich weer tot Anne Frank, om het over haar boek te hebben. "Het was heel informatief om te lezen wat mensen door mij hebben moeten doorstaan. En van alle verslagen die ik heb gelezen, was die van jou de meest brandbare."

Op sociale media reageren veel mensen verontwaardigd. Ook de Anne Frank Stichting laat aan Nu.nl weten de aflevering smakeloos te vinden, al hebben ze het programma nog niet gezien. "Afgaande op wat we gelezen hebben betreft het hier smakeloze satire. We willen het hier graag bij laten", zegt de stichting tegen de nieuwswebsite.

Netflix zegt tegen Nu.nl zich ervan bewust te zijn dat het een gevoelig onderwerp is. "Zeker in Nederland. Wij geloven in de kracht van comedy om ons anders naar zaken te laten kijken en het gesprek over de moeilijke momenten uit onze geschiedenis aan te wakkeren. Historical Roasts kun je zien als 'provocative comedy with a purpose': de intentie van comedian Jeff Ross is om de kijker iets te leren over onze geschiedenis."

Lees hier meer over Netflix: