Na het nee tegen de nieuwe inlichtingenwet wil het kabinet zo snel mogelijk met een standpunt komen. Indien mogelijk voor 1 mei, als de nieuwe wet moet ingaan. ,,We gaan kijken of dat lukt”, aldus premier Mark Rutte.

Hij wilde niet speculeren of er iets aan de wet gaat veranderen. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken), die samen met minister Ank Bijleveld (Defensie) verantwoordelijk is voor de wet, kondigde aan stap voor stap te werk te gaan. ,,We doen dat zo snel als dat zorgvuldig kan.”

Volgens de wet is het kabinet verplicht zo spoedig mogelijk te reageren. Het eerste begin is gemaakt, aldus Ollongren. Volgens haar maakt de uitslag van het referendum het dilemma duidelijk tussen zo veel mogelijk veiligheid en zo veel mogelijk privacy.

Referendum-uitslag

Bij het raadgevend referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten vorige week woensdag heeft ruim 49,4 procent van de kiezers tegengestemd. Dat heeft de Kiesraad donderdag bekendgemaakt. De voorstemmers kwamen uit op ruim 46,5 procent. Blanco stemde ruim 4 procent.

De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) moet de diensten AIVD en MIVD meer bevoegdheden geven. Maar tegenstanders vrezen dat het streven naar meer veiligheid ten koste gaat van de privacy.