De Nederlandse industrie heeft een goed jaar achter de rug. De vraag naar Nederlandse producten bleef sterk, waardoor de export en de verkoop op de binnenlandse markt verder aantrokken. Ook de eerste maanden van 2016 zien er goed uit, zei de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) maandag.

De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie nam in december opnieuw toe, zij het in een iets lager tempo dan in november. De index van de Nevi wijst met een stand van 53,4 punten in december nog altijd op een behoorlijke verbetering. In november stond de index een fractie hoger op 53,5 punten.

Een stand boven 50 duidt op groei, een lager cijfer staat voor krimp. In de afgelopen 32 maanden stond de index structureel boven de stand van 50.

Productie Nederlandse bedrijven sterk, inkoopprijzen dalen

De productie in de industrie nam vorige maand aanzienlijk toe, in een sterker tempo dan in november. Ondanks een ,,afvlakking” van de binnenlandse vraag draaien de productiebedrijven daardoor op volle toeren, aldus de Nevi. Vooral producenten van consumptiegoederen en halffabricaten doen het goed, onder meer door toenemende ordervolumes uit Groot-Brittannië, Duitsland, VS en China.

Bedrijven gaan volgens de Nevi vooral hun verkoop, planning en bedrijfsvoering versterken. De laatste maand van het jaar werd minder ingekocht. Voorraden en werkkapitaal werden beperkt gehouden, omdat eind december de balans wordt opgemaakt.

Voor de vierde maand op rij daalden de inkoopprijzen. Lagere inkoopprijzen worden direct doorvertaald in lagere prijzen. Dat is volgens de Nevi goed voor de concurrentiepositie van de Nederlandse industrie.

Groei industrie in eurolanden

Ook de activiteit in de industrie van de eurolanden is in december verder gegroeid, bleek maandag uit nieuwe schattingen die onderzoeksbureau Markit maandag heeft gepubliceerd.

De inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone ging vorige maand van 52,8 naar 53,2. Daarmee was de groei een fractie sterker dan eerder gedacht. Een eerste raming wees onlangs op een stijging naar 53,1 voor de index, die bij een stand hoger dan 50 duidt op groei in de industrie.

De vooruitgang was in alle grote economieën van de muntunie zichtbaar. Vooral de Franse en Italiaanse industrie verbeterden aanzienlijk ten opzichte van november. In Duitsland was de groei bovendien sterker dan bij de eerste raming werd gemeld. Ook in Spanje en Nederland was opnieuw sprake van groei.

In Griekenland werd eveneens een lichte groei gemeten, na een enorme krimp in de tweede helft van 2015.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl