Wat doe je als ondernemer wanneer je in vier maanden tijd te maken krijgt met 900 sloopacties, waarbij de schade oploopt tot 20.000 euro?

“Dat is voor een klein bedrijf zoals het onze een flinke klap”, zo vertelt de Nederlandse Allard Kalverkamp in het NOS Radio 1 Journaal. De ondernemer verhuurt al jaren fietsen aan toeristen in Barcelona.

De inwoners van de stad zijn alleen klaar met het massatoerisme, en dat uit men steeds extremer. Afgelopen week bestormden vier gemaskerde mannen een toeristenbus, maar ook fietsen moeten het ontgelden.

Kalverkamp had de afgelopen maanden te maken met banden die lek worden geprikt, zadels die van de fiets worden getrokken en remkabels en spaken die worden doorgeknipt.

Massatoerisme

De acties blijken het werk van de linkse jongerenorganisatie Arran, die zelfs een video op Twitter plaatste over hoe ze de fietsen van Kalverkamp bewerken met keukenmessen. De groep was eerder ook verantwoordelijk voor de bestorming van de toeristenbus.

De ondernemer begrijpt dat de groep zich zorgen maakt over de enorme hoeveelheid toeristen die de stad opzoeken. Hij heeft dan ook contact proberen te leggen met de jongeren. “Ik probeer nu uit te leggen dat wij met individueel fietstransport niet het boegbeeld zijn van massatoerisme”, zo zegt hij in het Radio 1 Journaal.

Helaas heet dat tot nu toe niet voor een oplossing gezorgd, aldus de radiozender. Bij de overheid hoeft Kalverkamp ook niet aan te kloppen, de politie liet weten dat ze niets konden met de enorme aangifte.

LEES OOK: Waarom Airbnb naast Amsterdam ook snel een plaag in Rotterdam en Den Haag zal zijn